V Praze loni na silnicích zemřelo 20 lidí. O třetinu méně než o rok dříve

Při dopravních nehodách se v České republice v minulém roce zranilo 2762 lidí. Dalších 629, tedy o 46 více než v roce předtím, zemřelo. Počet mrtvých na silnicích v Praze ale naopak o třetinu klesl na 20 obětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní nehoda (ilustrační foto)

Dopravní nehoda (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška

Nejčastější příčinou tragických nehod bylo nepřizpůsobení rychlosti stavu silnice, to znamená například projíždění zatáčkou za příliš vysoké rychlosti.

Smrtelná zranění podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha způsobovalo na silnicích i to, že se řidiči dostatečně nesoustředili, což je fenomén poslední doby.

„Pokud se nevěnuju plně řízení, velmi snadno mohu přejet do protisměru nebo přehlédnout jiného účastníka silničního provozu,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O častých příčinách nehod mluvil s šéfem dopravní policie Tomášem Lerchem Petr Jansa

Nejvíce se bouralo v Praze, kde se stalo přes 19 tisíc nehod. Zemřelo při nich ale nejméně lidí. Méně, celkem o pět, zahynulo už jen při nehodách v Karlovarském kraji.

Nejnebezpečnější silnice jsou naopak ve Středočeském kraji. Zahynulo na nich 116 lidí, prakticky šestkrát víc než v Praze.

V průměru u každé desáté nehody zjistila policie, že je řidič pod vlivem alkoholu.

„Klesá počet případů, kdy se alkohol podílel na dopravní nehodě takovým způsobem, že byl řidič ovlivněn nižní hodnotou, a naopak výrazně rostou případy, kdy řidič byl natolik ovlivněn, že nebyl schopen řídit vozidlo,“ popsal vývoj Tomáš Lerch.

Právě při nehodách, ve kterých je některý z účastníků dopravního provozu v takzvaném stavu vylučující způsobilost, tedy má v krvi více než jedno promile alkoholu, je obecně nejvíce usmrcených.

Celkem při alkoholových nehodách zemřelo 63 lidí, z toho v Praze 3.

Petr Jansa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme