Oba podezřelí z útoku na Charlie Hebdo byli při policejním zásahu zabiti

Dění jsme sledovali ONLINE. Bratři Chérif a Said Kouachiovi podezřelí z útoku na týdeník Charlie Hebdo jsou mrtví. Zemřeli při zásahu policie v obci Dammartin-en-Goële, kde se zabarikádovali v tiskárně i s rukojmím, které se podařilo zachránit. Policisté zaútočili také na východě Paříže, kde v obchodě s košer zbožím držel rukojmí islámský radikál, který požadoval propuštění obou bratrů. Útočník při akci zemřel, o život ale přišli i čtyři rukojmí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah policie u tiskárny v Dammartin-en-Goële, kde se útočníci zabarikádovali

Zásah policie u tiskárny v Dammartin-en-Goële, kde se útočníci zabarikádovali | Zdroj: Reuters

V tiskárně v obci Dammartin-en-Goële asi 40 kilometrů od Paříže se bratři Chérif a Said Kouachiovi zabarikádovali dnes dopoledne. Předtím se zmocnili vozu Peugeot 206 a zřejmě plánovali návrat do Paříže, narazili však na policejní hlídku. Policie je pak pronásledovala až do Dammartinu. Tam jednoho ze zaměstnanců tiskárny vzali jako rukojmí.

Okolí tiskárny pak obklíčily stovky policistů. Bezpečnostní jednotky celou oblast evakuovaly nebo přikázaly tamním obyvatelům, aby zůstali v bezpečí svých domovů. „V obci Dammartin-en-Goële platí zákaz vycházení a lidé museli stáhnout rolety," informoval z oblasti zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd.

Policie pak začala s dvojicí obklíčených bratrů komunikovat prostřednictvím vyjednavače. Muži ji prý vzkázali, že si přejí mučednickou smrt.


Kolem 17. hodiny se z tiskárny ozvala střelba a byla také slyšet silná exploze. Policie podle agentury AFP na muže zaútočila a oba teroristy zastřelila, když vyběhli z úkrytu a stříleli na bezpečnostní síly.

„Nejprve došlo k výbuchu a potom jsme slyšeli střelbu. Ale není jasné, jak to policie provedla. Podle některých informací vyběhli teroristé z budovy tiskárny a začali na policii střílet, jeden z členů zásahové jednotky byl těžce zraněn,“ hlásil z místa zpravodaj ČRo Jan Šmíd.

Po skončení policejní operace napětí v Dammartinu podle něj výrazně opadlo. „Policie uvolnila zátarasy, viděli jsme, jak odlétají vrtulníky, jak odjíždí spousta policejních vozů. Zvýšená bezpečnostní opatření v Paříži ale stále zůstávají v platnosti. Je omezená řada různých akcí a veškerá pozornost je soustředěná na nedělní manifestaci,“ dodal zpravodaj.

Francouzská policie zasahovala také ve východní Paříži, kde do obchodu s košer potravinami vnikl ozbrojený útočník, postřelil jednoho člověka a několik dalších držel jako rukojmí. Muž požadoval propuštění bratrů Kouachiových. Také on při útoku policejního komanda zahynul, čtyři rukojmí ale zastřelil.

Útočník, 32letý Amedy Coulibaly, má podle policie na svědomí také čtvrteční vraždu policistky na pařížském předměstí. Policie teď pátrá po jeho partnerkce, 26leté Hayat Boumeddieneové.

Coulibaly byl podle policie extrémně nebezpečný. V minulosti měl potyčky se zákonem hlavně kvůli drogám a krádežím. Blízké vztahy udržoval s Chérifem Kouachim, poprvé se setkali před 10 lety ve vězení. Oba dva byli zároveň oddanými stoupenci odsouzeného alžírského teroristy Djamela Beghala.

Atentátníci, kteří útočili ve Francii, se hlásili k Islámskému státu a k Al-Káidě

Číst článek

Policie obklíčila průmyslovou zónou v Dammartin-en-Goële, kde se skrývají útočníci | Foto: Jan Šmíd

OBRAZEM: Policejní operace proti podezřelým z útoku na Charlie Hebdo v Dammartinu

Číst článek

Jan Šmíd, ČTK, mkp, bre, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme