Střední zemědělská a veterinární škola v Lanškrouně staví vlastní mlékárnu

9. leden 2015

Zpracovávat bude mléko, které studenti sami nadojí od krav chovaných ve školním kravíně. Minimlékárna ovšem není jedinou novou nadstandardní součástí praktické výuky. Věra Pavlasová se byla podívat nejen v budoucí školní mlékárně, ale i u nových výběhů a arboreta.

„Tady, co vidíte staveniště, to je stará původní budova školy. V těchto částech bude vlastní technologie té minimlékárny, dole budou sklepy na zrání mléčných výrobků a masa, nahoře bude nová pitevna,“ říká ředitel školy David Hruška.

Nejprve se mluvilo jen o mlékárně, ale teď hovoří ředitel i o mase. „Maso se tady zpracovávat nebude, pouze přijímat ve formě vakuově balených balíčků. Bude tady to maso zrát. My budeme využívat toho, že si necháme z našeho masa připravit určité partie, které potom budou využity v jídelně,“ dodává Hruška.

Také studenti se těší, že se naučí zpracovávat mléko, někteří si budou sýry dělat i doma. „Chtěl bych, máme doma kravku, takže určitě. Sýry mám rád,“ říká student Jakub Sedláček.

Mlékárna není jedinou novou stavbou

Toto není jediná stavba, kterou zde mají ve škole, jak dodává ředitel: „V tuto chvíli jsou dokončené stavby zase realizované z jiného projektu, to jsou přístřešky a výběhy pro zvířata. Finalizuje se tvorba arboreta.“

Až budou dokončeny výběhy, tak se sem dostanou zvířata, která už jsou nakoupena a která zatím čekají u chovatelů, od kterých je škola koupila. Jsou to zástupci drůbeže a malých přežvýkavců. Až nastoupí vhodné klimatické podmínky, tak se nasází rostliny a stromy v arboretu. Je zde také zastřešená venkovní učebna pro výuku právě v arboretu.

autor: PAV
Spustit audio