Pražské stavební předpisy jsou podle ministerstva pro místní rozvoj nezákonné a nevymahatelné

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO se rozhodla pozastavit pražské stavební předpisy, které platí od října. Podle ministerstva jsou nezákonné a nevymahatelné. Dopis o jejich pozastavení pošle šéfka resortu na pražský magistrát během několika dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škodův palác, Magistrát Hl. m. Prahy

Škodův palác, Magistrát Hl. m. Prahy | Foto: Filip Jandourek

Ministryně zdůraznila, že například chybějící ověření Evropskou komisí - takzvaná notifikace - je podle ní zásadní. Jak řekla, předpis se musí oznámit celý, nejen jeho části.

„Ministerstvo to Praze říkalo včas. Kdyby Praha respektovala naše připomínky, tak se tato situace nikdy nestala. A ještě jedna věc, pokud měly předpisy vejít v účinnost od října, co by se Praze stalo, kdyby to notifikovali, což trvá tři měsíce, a vešlo to v platnost v únoru?“ uvedla ministryně.

Podle náměstka primátorky Matěje Stropnického z Trojkoalice, který má v Praze na starosti územní rozvoj, bude na novelizaci stavebních předpisů třeba půl roku. Do té doby budou pro hlavní město platit obecná nařízení a vyhlášky.

Ve chvíli, kdy ministerstvo zruší pražské předpisy, umožní tím podle některých mimo jiné zástavbu zelených ploch na pražských sídlištích, rozšiřování počtu billboardů a zavedení reklamy v památkové rezervaci.

Vedení města chce ale jako účastník řízení takovým případům bránit. Pražští radní zároveň prosincovým usnesením deklarovali, že se budou proti krokům MMR bránit právní cestou.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme