Čeští egyptologové si zapsali unikátní objev. Nezkoumáme jen pohřebiště, tvrdí Miroslav Bárta

10. leden 2015

Velká lidská tragédie – těmito slovy označuje události posledních hodin ve Francii egyptolog Miroslav Bárta v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou. Známý český vědec připomíná, že o život přišli nevinní lidé, kteří ctili svobodu slova.

„Jde o dlouhodobější problém, který není importován zvenčí, ale má co do činění s námi samými,“ uvažuje nad důvody útoků. Podle Miroslava Bárty jsme zapomněli, odkud jdeme a co je podstatou naší kultury. Jako příklad uvádí diskuzi o vystavení betlému na jedné z francouzských radnic. I to prý může vyvolávat dojem, že západoevropská kultura je dekadentní a nemá důvod k dalšímu trvání.

Ve vysílání Hosta Radiožurnálu však mluvil především o dalším unikátním objevu českých egyptologů. Ti odhalili hrobku zatím neznámé královny Chentkaus III. Světová média označují nález za skutečně úchvatný a zdůrazňují velký vědecký přínos. „I z České republiky přicházejí pozitivní zprávy, což se v poslední době nestává tak často,“ glosuje ohlasy ze zahraničí Miroslav Bárta.

„Jde o věc, která nás těší a jsme za ni rádi,“ pokračuje s tím, že se zatím neslavilo. Nebyl čas. Práce na odhalování hrobky totiž trvaly dva měsíce. „Hrobka byla odhalována postupně. Samotná dokumentace také trvá dlouho,“ přibližuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio