Česká měna oslabila kvůli údajům o inflaci, prolomila hranici 28 korun za euro

Poprvé od roku 2009 klesla česká koruna pod hranici 28 korun za euro, aktuálně se prodává za 28 korun 10 haléřů. Mírně oslabila také vůči dolaru. Měna podle analytiků zareagovala na dnešní údaje o inflaci. Ta byla výrazně nižší, než Česká národní banka očekávala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Prosincová meziroční inflace byla v porovnání s odhady České národní banky o 0,5 procentního bodu nižší. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Inflace v prosinci meziročně klesla na 0,1 procenta z listopadových 0,6 procenta. Loňská míra inflace dosáhla 0,4 procenta, což je nejméně od roku 2003. Předloni byla 1,4 procenta.

Za pokles může například zlevňování potravin a nižší ceny pohonných hmot, které jsou spojeny s propadem cen ropy na světových trzích. Někteří analytici předpokládají, že se inflace může pohybovat blízko nuly také na začátku letošního roku.

Podle Holuba data potvrzují, že rozhodnutí ČNB použít devizový kurz jako další nástroj měnové politiky přispělo k odvrácení deflace. Devizové intervence banka pravděpodobně neukončí dříve než v roce 2016.

Koruna může ještě oslabit

Kvůli nízkým cenám pohonných hmot se nedá očekávat, že by se inflace zvýšila. ČNB proto možná pošle korunu ještě k nižším hodnotám.

Podle bývalé členky bankovní rady a ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové je ve hře posun na 29 až 30 korun za euro.

Pokles cenové hladiny pod nulu, to znamená do pásma deflace, je přitom podle Zamrazilové v dalších měsících reálný.

Přírůstek indexu spotřebitelských cen - inflace v Česku (12/2013 - 12/2014) | Foto: ČTK

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme