Francouzští gumáci nepřestali se satirou ani po útoku na Charlie Hebdo

Tvůrcům francouzských gumáků Giuignols není nic svaté. Berou si na mušku každého bez ohledu na politickou nebo náboženskou příslušnost. Ani tragický útok na týdeník Charlie Hebdo jim nevzal chuť dělat si legraci ze všeho za všech okolností.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na pařížském Náměstí Republiky uctili oběti atentátu a podpořili svobodu slova

Lidé na pařížském Náměstí Republiky uctili oběti atentátu a podpořili svobodu slova | Zdroj: Reuters

Kousavá, nebezpečná a až nepříjemná satira, kterou týdeník Charlie Hebdo ztělesňoval, má ve Francii dlouhou tradici.

Ale ani útok na tento týdeník nevede autory podobných karikatur k autocenzuře. Ukazuje to, jak silný kořínek má tato legrace ve Francii a jak je to v zemi v tuto chvíli povzbudivé.

Přehrát

00:00 / 00:00

O francouzské satiře, která si nevybírá pauzu ani po útoku na týdeník Charlie Hebdo, mluví zvláštní zpravodaj v Paříži Vít Pohanka

Ve své poslední epizodě měli francouzští gumáci například skeč o novém vydání džihádistických hitů. Dělali si legraci z teroristických skupin z Islámského státu až po Boko Haram.

K umírněnosti satiry nikdo nevyzývá, ani politici. Znamenalo by to omezení svobody slova, které by mělo být ve všech demokratických zemích svaté. Byť to může být pro autory nebezpečné, jak ukázal útok na Charlie Hebdo.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme