K útoku na redakci Charlie Hebdo se přihlásil Islámský stát

Islámský stát se údajně přihlásil k vraždě novinářů pařížského listu Charlie Hebdo. Uvedly to webové stránky jordánského deníku Ráj. Jeden z duchovních Islámského státu řekl, že čtvrteční akce byla vzkazem všem zemím mezinárodní aliance. Útoky se podle něj budou opakovat v Británii a Spojených státech.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž se stala svědkem krvavého útoku na na redakci Charlie Hebdo

Paříž se stala svědkem krvavého útoku na na redakci Charlie Hebdo | Zdroj: Reuters

Podle svědků křičeli pachatelé při útoku, že jsou členy jemenské Al-Káidy. To by ukazovalo na dnes nejnebezpečnější odnož světové teroristické sítě, která si říká Al-Káida na Arabském poloostrově.

Jeden z dvojice podezřelých bratrů, Said Kouachi, byl před několika lety v Jemenu na náboženském kurzu a není vyloučené, že tam podstoupil výcvik v táboře Al-Káidy.

Také únosce v Paříži se podle francouzské televize hlásil k Islámskému státu. Vraždu policistky sladil s masakrem v redakci časopisu Charlie Hebdo.

Přihlášení se Islámského státu k pařížským útokům tak může být jen propagandistickým tahem. Britská kontrarozvědka MI5 zároveň varuje, že syrské pobočky Al-Káidy chystají rozsáhlé útoky proti cílům na Západě.

Oba podezřelí z útoku na týdeník Charlie Hebdo byli při policejním zásahu zabiti. Zabit byl i útočník, který dnes odpoledne držel rukojmí v Paříži.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme