K vraždě pařížských novinářů se přihlásila jemenská Al-Káida, hrozí Francii dalšími útoky

Francouzská policie při včerejším zásahu zlikvidovala tři teroristy, kteří od středy zabili 17 lidí. Nebezpečí dalších útoků ale stále trvá. Policie dál hledá ženu, která mohla být spolupachatelkou jednoho z útoků. Ve Francii také platí mimořádná bezpečnostní opatření hlavně v souvislosti s novými hrozbami ze strany Al-Káidy v Jemenu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Francii dál platí kvůli teroristickým útokům mimořádná bezpečnostní opatření

Ve Francii dál platí kvůli teroristickým útokům mimořádná bezpečnostní opatření | Zdroj: Reuters

K vraždě novinářů z Charlie Hebdo se přihlásila jemenská odnož teroristické organizace Al-Káida (AQAP). Video se vzkazem umístila na internetu. Její údajný vůdce šejch Háris Naddárí v něm říká, že důvodem k útoku byly urážky proroka Mohameda.

Na nahrávce zaznívá pochvala pachatelům pařížského útoku, útočníci prý dali Francouzům lekci z mravů a hranic svobody projevu. Šejch také vyzývá Francouze, aby přestali bojovat proti muslimům. Jinak se prý Francie stane terčem dalších útoků islamistů.

K jemenské Al-Káidě se hlásili bratři Kouachiovi, kteří ve středu v pařížské redakci časopisu Charlie Hebdo zavraždili 12 lidí. Jeden z nich, Cheríf, financování a organizování akce jemenskou Al-Káidou přiznal chvíli před zásahem francouzské policie.

Ta oba bratry včera zastřelila. Zneškodnila také Amedyho Coulibalyho, který nejdříve zabil policistku a pak v pařížské židovské prodejně držel nejméně 20 rukojmích, z nichž čtyři přišli při útoku o život.

Francouzské jednotky ale dál pátrají po jeho přítelkyni, 26leté Hayat Boumeddienové, která se na útocích pravděpodobně také podílela. Podle policie je nebezpečná a může být ozbrojená.

Francouzská policie hledá Hayet Boumddienovou, kterou spojuje se zabitím policistky při střelbě v Paříži | Foto: ČTK

„Musíme všechny varovat, že nám stále uniká jedna osoba, která může být extrémně nebezpečná. Mobilizace jednotek neskončí, dokud nebude existovat záruka, že jsou všichni Francouzi v bezpečí,“ řekl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

V Paříži se dnes na zvláštním jednání sešla vláda. Ta rozhodla, že nejvyšší stupeň ohrožení v oblasti Paříže potrvá několik týdnů. Kabinet se také připravuje na pietní manifestaci za oběti pařížských atentátů.

Účast na 'Pochodu za národní jednotu' už přislíbila řada světových státníků, včetně českých představitelů, premiéra Bohuslava Sobotky a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Některé bezpečnostní složky naznačují, že akce je v současné situaci velkým bezpečnostním rizikem. Upozorňují, že nelze zaručit 100procentní bezpečnost všech státníků a všech lidí, kterých se na pochodu očekávají statisíce.

„Bezpečnostní opatření musí být posílena, a nejen v turistických oblastech, jako je třeba Trocadero. Nemyslím si, že všechno skončilo. V každém případě cílem dalších teroristů může být nedělní manifestace, tam můžeme očekávat všechno,“ tvrdí mladá Pařížanka.

Teroristé měli rozsáhlý arzenál zbraní

Pařížský prokurátor Francois Molins informoval, že policisté u zabitých Kouachiových i Coulibalyho našli množství zbraní. „Našli jsme na místě odpalovač raket, dva kalašnikovy a dvě automatické pistole. Pyrotechnici na jednom z těl teroristů dokonce objevili granát, který měl sloužit jako past,“ popsal Molins výzbroj bratrů.

Také židovský obchod byl podle něj plný nastražených výbušnin. Otázkou podle policie zatím zůstává, jak takovou výzbroj Coulibaly do obchodu dostal.

Prokurátor také informoval, že čtyři rukojmí z obchodu zemřeli krátce poté, co terorista do obchodu vtrhl, tedy dlouho před zahájením osvobozovací akce. Coulibaly francouzské televizi BFM ještě předtím sdělil, že bojuje za Islámský stát a chce, aby se francouzské jednotky stáhly z jeho území.

Jan Šmíd, Vít Pohanka, Štěpán Macháček, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme