Investiční rating Ruska dále klesá, Moskva možná bude chtít vrátit od Ukrajiny půjčku

Ratingová agentura Fitch snížila hodnocení Ruska na nejnižší stupeň v bezpečném pásmu - z 3B na 3B mínus s negativním výhledem. Ruští analytici to označují za politicky motivovaný krok. Ruské agentury mezitím s odvoláním na vládní zdroje informují o tom, že Moskva bude nejspíš brzy chtít od Kyjeva vrátit půjčku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodník na Krymu vyměňuje ruské rubly

Obchodník na Krymu vyměňuje ruské rubly | Zdroj: Reuters

Mezinárodní ratingová agentura Fitch ohodnotila současný stav ruské ekonomiky nejnižším stupněm investiční bezpečnosti.

Agentura nicméně neočekává, že by se investoři začali hromadně zbavovat ruských státních obligací, protože většina už to udělala po zavedení sankcí proti Rusku.

Podle vládních expertů nemá snížení ratingu nic společného se stavem ekonomiky a pozadí tohoto rozhodnutí je politické.

Rusko ale potřebuje peníze - nejmenovaný zdroj z ruské vlády uvedl, že Moskva bude po Ukrajině požadovat předčasné splacení půjčky ve výši tří miliard dolarů. Podle Moskvy Kyjev neplní podmínky úvěru v řadě parametrů. Konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Ruský ministr financí Anton Siluanov oznámil, že zadluženost Ukrajiny přesáhla 60 procent HDP a Kyjev tedy neplní jednu z hlavních podmínek udělení úvěru.

S údivem konstatoval, že ukrajinský rozpočet na letošní rok s touto splátkou vůbec nepočítá, ačkoli na dluhy Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance peníze vyčlenil.

Rusko schválilo před dvěma lety Ukrajině půjčku ve výši 15 miliard dolarů, vyjednal ji tehdejší prezident Viktor Janukovyč.

Kvůli revoluci a politickým změnám z ní Ukrajina stačila vyčerpat tři miliardy. Dvouleté státní obligace jsou splatné letos. Ruští ekonomové ale upozorňují, že Ukrajina se blíží ke státnímu bankrotu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme