Kam s dětmi - jak cizinci řeší hlídání dětí?

9. leden 2015
Zaostřeno na cizince

Narození dítěte je v životě každé rodiny důležitý okamžik. U cizinců tím zároveň začíná období, kdy si uvědomují, co všechno nevědí o zdejší realitě a o zvyklostech. Například jak se postarat o hlídání dětí.

Blíží se jarní prázdniny a to problém s hlídáním dětí aktualizuje. Hlídání dětí jako problém řeší ta část cizinecké komunity, která má v úmyslu se tady trvale usadit a integrovat se, takže žijí jako většina českých rodin. Třetím problémem, který sdílí s majoritní společností je, že cizinci také často nevědí, kam s dětmi, zejména o prázdninách.

Rozdíl je ovšem v tom, že ho cizinci složitěji a hůř zvládají, protože tady nemají širší rodinné a často ani přátelské nebo sousedské zázemí.

Celkově mají cizinci možnosti podobné jako Češi. Mohou děti umístit do veřejných jeslí či školek, ovšem jak známo, ty jsou přeplněné.

Dítě cizinců umí ale být, zvlášť v jeslích, nějakou dobu problémem kvůli tomu, že ještě nemluví česky. Takže personál by se měl o něco více snažit, což se obvykle stává, ale i nikoliv.

Další možnost jsou soukromá zařízení - pokud si rodina může dovolit zaplatit mezi deseti a patnácti tisíci měsíčně. Existují i firemní školky.

Dítě ve školce. Ilustrační foto

Existují i případy, kdy rodiče berou děti s sebou na různé kursy, protože nemají zajištěno hlídání, tak berou děti s sebou všude, kam chodí.

Další možností je najít si, přes různé agentury, chůvy na brigády - z řad studentek nebo starších žen. Zajímavé je, že právě v této oblasti se pracovně uplatňují ženy cizinky.

Existují i dílčí komunity, které mají specifický přístup. Jedná se zejména o vietnamskou komunitu - popřípadě její část, která se tady trvale usazuje. Velice šikovně řeší hlídání dětí a zároveň výuku češtiny díky českým babičkám a tetám. Jedná se o soukromé dohody, které prospívají všem.

Vietnamská komunita má například i své jesle a školku v pražském areálu Sapa - tu používají hlavně rodiny, které v Sapě pracují.

Hlídání dětí je problém, který se také pokoušejí řešit některé z nevládních organizací zabývajících se migrací. Zatím se jim nejvíc dařilo organizovat pobytové a příměstské tábory, o které je velký zájem. Ty poslední ale téměř zmizely, protože nevládky nedostaly granty na tyto projekty.

autoři: Jan Blažek , Goranka Oljača
Spustit audio