Šermíř Choupenitch chce v Česku dostat svůj sport více do povědomí

Kdyby se v jeho sportu vyznalo více lidí, byl by v Česku Alexander Choupenitch mnohem známější, než v současnosti je. Nejlepší český šermíř, který se specializuje na disciplínu fleret, byl loni pátý na evropském šampionátu, sedmý na mistrovství světa, ale zatím se jeho snaha dostat šerm v Česku do širšího povědomí ztrácí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Svoboda piluje s trenérem Jiřím Adamem šermířskou techniku

David Svoboda piluje s trenérem Jiřím Adamem šermířskou techniku | Foto: Štěpán Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Při pohledu na své bílé pracovní oblečení s dominantní maskou s kovovým pletivem se Choupenitch ani nediví, že šermířům kdekdo říká včelaři.

Ale samozřejmě ho to netěší a jako každý sportovec hrdý na svou disciplínu chce myšlení široké veřejnosti posunout dál. „Chci, aby lidé věděli, o co jde, když se řekne šerm,“ nastiňuje dvacetiletý rodák z Brna představu, kterou podporuje svými výsledky.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Alexanderem Choupenitchem mluvil o pozici šermu u nás i ojedinělém jménu reportér Martin Charvát

Mezi dospělými neměl zatím moc šancí se prosadit, mezi juniory ale už získal evropský titul a z kontinentálních šampionátů fleretistů do dvaceti let má dvě stříbra a jeden bronz.

„I díky mým výsledkům v uplynulém roce se u nás stává šerm populárnější,“ podotýká. „U nás ale asi nikdy nebude masovým sportem, jako je tomu v Itálii nebo Francii,“ dodává Choupenitch, který trénuje právě v italském Livornu.

Tamní šermíři patří mezi nejlepší na světě, když naposledy vyhráli na olympijských hrách v Londýně soutěž družstev. To se českému mladíkovi těžko poštěstí, ale minimálně v jednom je jedinečný už teď. Svým jménem, psaným úplně jinak, než se vyslovuje.

„Původem jde o běloruské jméno s francouzským přepisem. Rodiče cestovali po Evropě a pak se usadili v České republice. S takovýmhle jménem jsme asi jediní na světě,“ říká český fleretista.

I díky tomu už alespoň v rodném Brně ví, že ten s kuklou není z farmy, ale adept na účast na olympijských hrách v Riu. „Když se řekne šerm, tak se lidem vybaví ten s tím divným jménem. Už se to do povědomí dostává. Doufám, že tomu napomohu i svými výsledky,“ věří Alexandr Choupenitch.

Martin Charvát, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme