Jizerská padesátka se jela na zledovatělé trati. Závodníci ale byli spokojení

Nejprve se pořadatelé hrozili nedostatku sněhu, nakonec toho, aby si na sněhu zmrzlém závodníci neublížili. Letošní ročník Jizerské padesátky by se tak mohl klidně jmenovat Jizerská ´šestačtyřicítka´, protože původní padesátikilometrová trasa byla kvůli sobotní oblevě zkrácena.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trať Jizerské padesátky byla ráno před závodem zcela pokrytá ledem

Trať Jizerské padesátky byla ráno před závodem zcela pokrytá ledem | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Teplé sobotní počasí znamenalo pro pořadatele Jizerské padesátky pořádné komplikace. Všichni si proto přáli, aby v noci mrzlo, protože sníh do té doby mizel hodně rychle. Mráz skutečně přišel, problémy organizátorů tím ale úplně nevyřešil.

Z mokrého sněhu se stal led, a z části stadionu hrbolatá ledová plocha. Už v šest hodin ráno proto skupina chlapíků s lopatami nahazovala sníh ze stráně na ledovou trať.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jizerskou padesátku doprovázelo nepříznivé počasí. S tratí se toho moc udělat nedalo, říká běžec na lyžích Stanislav Řezáč

Moderátor celé akce pak už od rána připomínal, že je trasa hlavního závodu kvůli špatným podmínkám na Jizerce o pět kilometrů zkrácena a zároveň varoval běžce před zledovatělými sjezdy.

Už jen dojít z hlavního parkoviště ke stadionu vyžadovalo zatraceně dobrý balanc. „Měla jsem strach, že všechen sníh sleze. Jsem vlastně ráda, že něco vydrželo. Aspoň to pojede a budeme rychle v cíli,“ smála se jedna ze závodnic.

Běžci se na trať vydali v devět hodin a vítěz závodu, Nor Morten Eide Pedersen, se do cíle přiřítil za hodinu a 46 minut.

Jizerskou padesátku vyhrál Nor Pedersen, Řezáč dojel sedmý. Nejely mi z kopce lyže, litoval

Číst článek

„Moc se s tratí asi dělat nemohlo, organizátoři se ale snažili. Sníh byl docela rychlý, ale tím, že se oteplilo, tak nebyl zase úplně zledovatělý,“ potvrdil celkově sedmý Stanislav Řezáč, že už byla v době závodu všechna místa rozhodně sjízdnější než brzy ráno.

Po závodě už byli v lepší náladě i pořadatelé. Už tušili, že 48. ročník Jizerské padesátky nakonec neskončí fiaskem, přestože ještě včera jim teplé počasí pořádně brnkalo na nervy.

„S oblevou jsme počítali, ale nepředpokládali jsme ji v takové extrémní podobě. Když jsme v sobotu odpoledne vyrazili na trať provést inspekci, tak jsme zjistili, že úseky na Jizerce a Olivetské hoře jsou naprosto nesjízdné. Tam by se závodníků hodily spíše vodní lyže,“ řekl tiskový mluvčí Jizerské padesátky Tomáš Leixner s tím, že první ohlasy od závodníků byly pozitivní.

David Nyč, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme