Středočeští hasiči likvidují následky silného větru, řeky se vracejí do svých koryt

11. leden 2015

Zhruba tři stovky výjezdů absolvovali středočeští hasiči během víkendu. Zasahovali zejména u vyvrácených a polámaných stromů nebo pomáhali s odstraňováním větrem uvolněných plechových střech. Přitom sobotních 276 událostí znamenalo téměř osminásobek běžného denního průměru loňského roku. Zvedaly se i hladiny některých řek – ve středních Ćechách dosáhly maximálně 2. stupně řeky Jizera a Sázava.

„Nejvíc se v kraji v sobotu „zapotili“ hasiči na Příbramsku, kteří zaznamenali 56 událostí, což znamená, že v průměru vyjížděli každých 26 minut!," informoval mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. V ostatních okresech bylo výjezdů méně: Benešov 43, Beroun 28, Kladno 27, Kolín 7, Kutná Hora 15, Mělník 6, Mladá Boleslav 15, Nymburk 7, Praha-východ 27, Praha-západ 28 a Rakovník 17.

V neděli se situace ve Středočeském kraji se oproti sobotě výrazně zklidnila. Dopoledne evidovalo operační středisko hasičů jen 37 událostí. Nejčastěji se opět jednalo o technické zásahy, před polednem ale šest jednotek z Kolínska, Kutnohorska a Nymburska vyjíždělo k požáru odpadu v opuštěném strážním domku u železniční trati.

V neděli odpoledne platil ve středních Čechách druhý stupeň povodňové aktivity už jen na Sázavě ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku. Hladina Jizery v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku se během dne vrátila na úroveň prvního stupně. Klesat by měla i Sázava. Rozvodněná Jizera ale zkomplikovala provoz na několika silnicích na Mladoboleslavsku - mj. v Bakově, Loukově, Brodcích a Horkách.

Už od soboty byly kvůli deštivému počasí a tání sněhu první stupně na Doubravě ve Žlebech na Kutnohorsku, Berounce ve Zbečně na Rakovnicku a na Sázavě v Kácově na Kutnohorsku, kde vyl vneděli setrvalý stav. Naopak hladiny Blanice v Louňovicích pod Blaníkem na Benešovsku a Skalice v Zadním Poříčí na Příbramsku se dostaly pod úroveň prvního povodňového stupně.

autoři: Kateřina Havránková , von | zdroj: ČTK
Spustit audio