J. K. Rowlingová kritizovala mediálního magnáta Murdocha za jeho slova o muslimech

Dohru na sociálních sítích mají ve Spojeném království teroristické útoky v Paříži. Největší pozornost vzbudil sarkastický komentář spisovatelky J. K. Rowlingové na adresu mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Ten z odpovědnosti za krveprolití paušálně obvinil všechny muslimy. Posměch vyvolal i pseudo-expert na terorismus Steve Emerson, který označil Birmingham za muslimské město.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská spisovatelka  J.K.Rowlingová

Britská spisovatelka J.K.Rowlingová | Zdroj: Reuters

„Narodila jsem se coby křesťanka. To znamená, že Rupert Murdoch jde na moji odpovědnost. Půjdu se sama exkomunikovat,“ napsala slavná autorka knih o Harrym Potterovi na Twitter.

Reagovala tak na kontroverzní Murdochův výrok, že i mírumilovní muslimové musejí nést odpovědnost za útoky džihádistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce Britů na prohlášení Ruperta Murdocha i Stevea Emersona popsal zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

Coby stupidní a rasistická odsoudily Murdochova slova i další známé osobnosti, jako třeba herec Paul Bettany.

Posměch i odsouzení si u Britů vysloužil taky pseudo-expert na terorismus Steve Emerson, kterého si do vysílání pozvala krajně pravicová americká televize Fox News.

„V Británii existují zcela muslimská města, jako je třeba Birmingham, kam ne-muslimové prostě nevkročí. V částech Londýna pak působí muslimská náboženská policie. Už zmlátila a vážně zranila lidi, kteří si neoblékli tradiční muslimský oděv,“ uvedl v živém vysílání.

Emerson, který se sám tituluje coby mezinárodně uznávaný expert na terorismus, pokračoval tvrzením, že v některých částech Birminghamu platí právo šaría a policie už v nich neoperuje.

Ve druhém největším britském městě je velmi silná muslimská komunita, podle sčítání lidu z roku 2011 ale tvoří 58 % místních obyvatel bílí Britové.

Po vlně pohrdavých a rozhořčených reakcí se Emerson omluvil, své výroky odvolal a chce i přispět na jeden z birminghamských charitativních projektů.

Francouzi se semkli proti terorismu, podpořili demokracii a svobodu slova

Číst článek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme