Muslimské dny v Teplicích mají otevřít dialog s obyvateli města

V Teplicích se o víkendu mohli lidé seznámit se životem místních muslimů. Muslimská obec dlouho připravovanou akcí, která končí dnes, chce zahájit dialog s obyvateli města. Ti si loni stěžovali na nevhodné chování arabských hostů lázní, nelíbí se jim ani koupě velkého množství pozemků Araby v nedalekých Modlanech. Kvůli pořádání Muslimských dnů čelí organizátorka Martina Mikulenková trestnímu oznámení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimské dny v Teplicích

Muslimské dny v Teplicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Chci, abychom nebyli vnímáni, že jsme všichni vrazi, že jsme všichni zlí. Ten případ ve Francii – nikdo z muslimů s tím nesouhlasí, nikdo nechce, aby se o nás říkalo, že jsme s nimi spolčení. Nejsme! Islám toto jasně zakazuje a odmítá,“ vysvětlila organizátorka Martina Mikulenková nutnost zahájení dialogu.

Desítky negativních ohlasů měl i ředitel gymnázia Zdeněk Bergman, kde se akce koná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muslimské dny v Teplicích dnes končí. Sleduje je reportérka Gabriela Hauptvogelová

„Vesměs byly tedy negativní, ve dvou, třech případech zazněla i slova podpory. Já jsem rád, že jsme vyšli vstříc muslimské obci v Teplicích, pro veřejnost je to potřebné.“

Nenávist vůči muslimům podle Bronislava Ostřanského z Orientálního ústavu Akademie věd bude sílit se zprávami o teroristických útocích.

To se podle něj odrazí i v pocitech většiny muslimů, která terorismus odsuzuje. Pokud se budou cítit jako nepřátelé, můžou skončit ve spárech radikálů.

„Jediný způsob, jak toto překonat, je selektivní přístup. Té většině, která nestojí o problémy, chce žít v míru, přátelství, nabídnout přátelskou ruku. Extremistům, fanatikům a džihádistům nabídnout tvrdou ruku,“ řekl při své přednášce orientalista Ostřanský.

Muslimské dny dnes zakončí přednáška Jany Al Oukla zaměřená na stereotypy o muslimském životě.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme