Města a obce od Nového roku zajišťují třídění kovů. Od jara do podzimu přibyde i bioodpad

Od Nového roku platí vyhláška k novele zákona o odpadech, podle které města musí zajistit třídění bioodpadu a kovů. Kovy se povinně třídí už od 1. ledna, bioodpad pak od 1. dubna až do konce října.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tříděný odpad, kontejner, recyklace (ilustrační foto)

Tříděný odpad, kontejner, recyklace (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Například hlavní město vyhlášku plní. Pražané mají hned několik možností, kam kovy a zahradní odpad odkládat.

Podle nové vyhlášky mají obce možnost volby, jak bude sběrná síť na jejich území vypadat. Plnit ji pak mohou i prostřednictvím sběrných dvorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povinnosti měst a obcí zajistit sběr bioodpadu od jara do podzimu mluvila Edita Valentová

„Vzhledem k tomu, že hlavní město Praha má těch sběrných dvorů 17, tak povinnost danou tím zákonem splňuje,“ řekla pražská radní pro oblast životního prostředí Jana Plamínková ze Starostů a nezávislých.

„A na bioodpady, kromě toho je ještě takové stabilní sběrné místo v Malešicích a potom možnost to odkládat do velkoobjemových kontejnerů a mobilních sběrných dvorů,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Městům a obcím přibyla povinnost třídit kovy a od dubna i biodpad. O tématu mluvil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

„Určitě ke konci loňského roku, kdy se to svým způsobem díky sdělovacím prostředkům dostalo více do povědomí lidí, tak ten nárůst je viditelnější,“ potvrzuje vedoucí sběrného dvora v Praze- Libni.

„Od roku 2001 to prakticky kontinuálně stoupalo, vrchol nastal v roce 2011, kdy bylo sebráno 8393 tun bioodpadu, ale od té doby to zase trochu klesá,“ uvádí radní Plamínková.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) systém třídění těchto odpadů zatím měla nejvýše čtvrtina měst a obcí. „My zahajujeme za 14 dní takovou 'biotour', takovou tour po České republice kvůli skládkování bioodpadu, ale samozřejmě tam budeme odpovídat i dotazy na sběr kovů,“ řekl ministr Radiožurnálu.

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace | Foto: Michal Jindra

Mezi kovy, jejichž třídění musí obce nově zajistit, patří hlavně plechovky nebo víčka od jogurtů, které dosud končily na skládkách. „Je to evropská směrnice, kterou musíme respektovat,“ poznamenal Richard Brabec.

Dodržování vyhlášky bude kontrolovat inspekce životního prostředí, podle ministra ale obce dostanou čas na to, aby se novým pravidlům přizpůsobily.

„Určitě není naším cílem nedat obcím žádnou přechodnou dobu. Já si myslím, že to bude horizont několika dalších týdnů, kdy postupně by se kontroly případně mohly objevit.“

Prioritou v této oblasti ale podle ministra budou kontroly výkupen kovů.

Kontejnery, svozy, kompostárny

Bioodpad lidé mohou třídit buď do velkoobjemových kontejnerů, nebo do dalších nádob označených logem tříděného odpadu a většinou i nápisem bioodpad.

„Lze si objednat buď celoroční, nebo sezonní svoz bioodpadu, dále mají zákazníci možnost si vybrat kompostejner o dvou velikostech, ten první je 120 litrů, druhý je 240 litrů a ty cenové relace se pohybují od 600 do 1440 korun," připomíná další možnosti mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

A co konkrétně spadá do bioodpadu, vysvětluje Jana Plamínková:

„Patří tam třeba listí, tráva, plevel, zbytky ovoce, zeleniny, čajové sáčky, kávová sedlina, zbytky rostlin, piliny, dřevní štěpka z větví nebo i samotné ty větve stromů a keřů, hlína z květináčů, spadané ovoce, prostě veškeré rostlinné zbytky.“

Rostlinný odpad pak končí v kompostárnách.

Sběrné dvory Praha | Foto: Český rozhlas

mta, mkp, Edita Valentová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme