Z Palachova domu ve Všetatech bude památník. Chystá se soutěž na jeho podobu

Na místě dnes opuštěného a rozpadajícího se domu ve Všetatech na Mělnicku, kde žil kdysi Jan Palach se svou rodinou, by měl být v budoucnu památník připomínající jeho zápalnou oběť. Podoba ještě jasná není, to by se však brzy mělo změnit – do konce března by měla být vypsaná architektonická soutěž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V domě ve Všetatech, kde Palach bydlel, vznikne muzeum

V domě ve Všetatech, kde Palach bydlel, vznikne muzeum | Foto: Radek Duchoň

Palacha teď připomíná pouze bronzová deska na domku. O termínu architektonické soutěže rozhodla speciální pracovní skupina složená z historiků, z lidí z ministerstva kultury a z Národního muzea.

Podle poslance a člena pracovní komise Františka Laudáta (TOP 09) se už podařilo podepsat s majitelem objektu smlouvu a stát na celou akci uvolnil šest milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak pokračují přípravy na zbudování Palachova památníku ve Všetatech, se zajímal redaktor Radek Duchoň

„Teď se čeká na nějaké formální a další záležitosti, nicméně z hlediska majitelů to je víceméně uzavřeno, ta cena je velice příznivá, dokonce ještě nižší, než byly ty nejnižší odhady, o kterých se v loňském roce spekulovalo,“ řek Laudát.

Kromě domu samotného zřejmě dozná výrazné změny i okolí. Podle Laudáta by mohlo jít třeba o vyčištění pozemku nebo o demolici garáží.

Co se obsahu budoucího památníku týká, ředitel Národního muzea Michal Lukeš už jistou představu má. „Celé místo by mělo být využito jako takový obecnější památník Jana Palacha,“ poznamenal.

Památník bude mít tři části

Památník by měl mít tři části – v samotném domě se bude věnovat Palachovu činu i obecně otázce osobní oběti, v malé novostavbě pak Palachovu životu i dobovým souvislostem a v zahradě by pak měl být jakýsi meditační prostor.

„Kde by tu emoci a zároveň ty informace člověk mohl nějakým způsobem vstřebat,“ nastínil Lukeš.

O vznik Palachova muzea se už přes tři roky snaží také iniciativa nazvaná Národ pohasl, osobně projekt před rokem podpořil i starší bratr Jana Palacha Jiří a památník vítají i obyvatelé Všetat.

Podle poslance Laudáta si však lidé na první návštěvu budou muset ještě počkat. „Obávám se, že veřejnost se dočká toho památníku zhruba až tak za tři roky,“ dodal Laudát.

Jan Palach | Foto: Michal Jindra

kov, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme