Každý nevypnutý počítač zvýší firmě energetické náklady zhruba o 1500 korun ročně

Starý stolní počítač může ročně na energiích stát firmu až 1500 korun. Vyplývá to z analýzy serveru Notebook.cz pro firmu Intel. Provoz takových počítačů je tak často dražší než u podobně starých ledniček nebo televizorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač

Počítač | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Vezměme menší firmu o nějakých 25 uživatelích, to znamená o 25 počítačích. Energetická spotřeba takových počítačů může za rok vyjít na 100 tisíc korun,“ vysvětluje manažer pro firemní zákazníky společnosti Intel Petr Ulvr.

„Přičemž ve chvíli, kdy vezmu spotřebu počítače, který je řádově pět šest let starý, tak ten jeden počítač nás může stát od 1500 do 4 tisíc,“ dodává Ulvr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zapnuté počítače mimo pracovní dobu vyjdou firmy draho. Problému se věnovala Zuzana Petráňová

Novější počítače, především notebooky, pak podle něj mají spotřebu v řádech desítek, maximálně stovek korun za rok.

Kromě zastaralých počítačů je dalším problémem to, že při odchodu z práce lidé často nechávají zapnutý počítač a jen se odhlásí.

Jedno zařízení v provozu přes noc tak zaměstnavatele může stát až 12 korun denně. I proto počítače vypínají třeba na ministerstvu dopravy.

„Kromě energetického principu to má i hledisko bezpečnostní. Kromě toho, že dokumenty by měly být klasicky uzamčeny, je důležité počítače vypínat i z hlediska protipožární ochrany,“ popisuje mluvčí ministerstva Martin Novák.

Jinde nechávají rozhodnutí na samotných pracovnících, jestli se rozhodnou šetřit elektřinu.

„Dáváme přednost tomu, abychom využívali zdravého rozumu našich zaměstnanců před tím, než abychom je svazovali nějakými výhradními pravidly,“ vysvětluje mluvčí nejznámějšího českého internetového vyhledavače Irena Zatloukalová.

Firmy i domácnosti můžou ušetřit, nejen když budou vypínat počítač na noc.

Úsporný režim a nová technika

„Pokud chcete hodně šetřit, tak vypínejte počítač i s monitorem ze zásuvky, což není úplně praktické a v podstatě to počítači příliš nesvědčí. Jediné, na čem se dá efektivně ušetřit, je nákup nového, úsporného stroje,“ přidává další rady redaktor časopisu Computer Jakub Michlovský.

Pomůže i nastavení úsporného režimu, podle Michlovského ale hodně záleží na každém výrobci, jak moc bude režim efektivní.

„Pokud jde o jas displeje, tak čím více svítí, tím zpravidla exponenciálně roste spotřeba.“

Firmy, které chtějí zjistit, kolik přesně je energie na počítače stojí, si navíc můžou od některých dodavatelů půjčit měřicí přístroj.

Práce na počítači. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

mkp, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme