S dronem můžete natočit úžasné záběry, ale taky někoho zabít

12. leden 2015

Drony jsou příkladem jedné z mnoha technologií, které si našly cestu z vojenského průmyslu do mnoha dalších oblastí. Bezpilotní letouny používají záchranné složky k průzkumu a pomoci, geografové k mapování, fotografové a filmaři, ale využití najdou třeba i v zemědělství. Protože jsou čím dál tím víc dostupné, objevuje se pomalu, ale jistě i u nás komunita fanoušků a volnočasových pilotů.

Vypravili jsme se do Rudné za Prahu, abychom byli alespoň 5 kilometrů od letiště a mimo osídlenou oblast, bez automobilového provozu a zvědavých očí kolemjdoucích. Drony a bezpilotní létání předváděl a popisoval Petr Lněnička, který se se synovcem Tomášem a dalšími živí natáčením právě z bezpilotních strojů, ale je taky zakládajícím členem a předsedou České asociace profesionálních provozovatelů bezpilotních letadel.

V souvislosti s rozmachem dronů se objevují rizika. Existují oblasti, kde se létat nesmí nebo se provoz musí dopředu hlásit. Ovládání stroje, který přesně zná svou polohu díky GPS modulu a několika gyroskopům, není se stabilizačním asistentem těžké.

Petr nám předvedl největší z přivezených dronů a poté nabídl, že si můžeme otestovat ovládání i my. I přes počáteční obavy jsem nakonec let s dronem vyzkoušel. Byl menší než profesionální filmařský za stovky tisíc korun, což mě uklidňovalo jen trochu, stále je to drahá technika, která se pohybuje ve všech směrech a dosahuje velkých rychlostí i výšky. Se zapnutými asistenty není ovládání těžké, naopak, je velmi intuitivní a dron umí „zaparkovat“ ve vzduchu.

Petr Lněnička chce při rozšiřování komerčních, ale částečně i nekomerčních dronů u nás ovlivňovat přes Českou asociaci profesionálních provozovatelů bezpilotních letadel příslušnou legislativu a podporovat zásady bezpečného létání zejména pro profesionální uživatele: „Adoptovali to často modeláři, ale i fotografové. Sdružují se na internetových fórech a na Facebooku, kde je velmi nápomocná skupina, kterou drony zajímají. My se snažíme edukovat i rekreační piloty, snažíme se komunitě pomáhat z naší profesionální znalosti, aby se nikdo nedostal do průšvihu. Dron váží třeba 1,3 kilogramu a jste schopni vzlétnout do pětsetmetrové výšky. Nedej bůh, že se střetnete s nějakým letadlem, což je nepravděpodobné, ale možné, ale taky můžete spadnout mezi lidi. Pádová rychlost ze 100 metrů může být 20, 30 metrů za sekundu. To může člověka zabít. Když s drony bude kdokoliv létat, ať už sportovně, nebo profesionálně, musí létat tak, aby nikdy nebyla možnost, že s tím spadne na cizí neinformované lidi,“ apeluje na bezpečné létání Petr.

03290760.png

Poslechněte si i rozhovor s Petrem Lněničkou:

03290761.png
03290757.png
03290759.png
autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.