Husice rezavé se objevily na zimovišti vodních ptáků v Uherském Hradišti

13. leden 2015

Husice rezavé žijí ve východní Evropě, v Asii a Africe. Ojediněle a vzácně se zatoulávají i do střední Evropy. V posledních letech se však objevují i v soukromých chovech, a pokud z nich uniknou, tak obohacují naši faunu o exoticky vypadající kachnu.

Husice rezavá je převážně oranžovohnědá, má světle skořicově béžovou nebo smetanovou hlavu, černý ocas a kostřec. Letky má černé a zelenavě lesklé zrcátko. Samec má na rozdíl od samice a mladých ptáků úzký černý proužek kolem krku. Je o málo větší než naše kachna divoká. Husice patří mezi vrubozobé ptáky, živí se převážně rostlinnou potravou a vodním hmyzem. Měří 58 až 70 cm a rozpětí křídel má 110 až 135 cm.

Video husic rezavých, které pořídili členi Moravského ornitologického spolku:

Většina pozorování ze střední Evropy zahrnuje jedince uniklé chovatelům. Což se dá prokázat pouze u ptáků, kteří mají chovatelský kroužek. Ojediněle se proto objevují i v České republice. Naši ornitologové evidují již asi 50 výskytů tohoto druhu ve volné přírodě.

Posledním případem je skupina čtyř husic rezavých, které se zdržují na zimovišti vodních ptáků na řece Moravě v Uherském Hradišti. Objevili se zde začátkem ledna a využívají štědrosti místních obyvatel, kteří sem přicházejí krmit labutě a kachny.

autor: Moravský ornitologický spolek
Spustit audio