Francouzští policisté střeží židovské školy a synagogy. V ulicích jsou i vojáci

Skoro pět tisíc policistů a deset tisíc vojáků hlídá ode dneška po celé Francii několik set židovských škol a synagog. Úřady tím reagují na teroristické útoky z minulého týdne, které má podle francouzské policie na svědomí stejná buňka militantních islamistů se sídlem v Paříži. Několik jejích členů je totiž stále na svobodě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský voják na hlídce u Eiffelovy věže v Paříži

Francouzský voják na hlídce u Eiffelovy věže v Paříži | Zdroj: Reuters

„Z těchto důvodů jsme se rozhodli s náčelníkem generálního štábu mobilizovat 10 tisíc vojáků na obranu citlivých míst po celé zemi,“ oznámil francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian.

Mobilizace podle něj začala dnes ráno a bude nadále pokračovat. Kvůli teroristické hrozbě budou chráněny zranitelné objekty po celé zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzská vláda posiluje ochranu citlivých míst. Zda poznamenávají tato opatření běžný život Pařížanů, odpovídal zpravodaj Jan Šmíd

„Nynější nasazení se blíží celkovému počtu vojáků, kteří působí za hranicemi,“ upřesnil Le Drian.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Francii Jana Šmída nejsou zpřísněná bezpečnostní opatření například v Paříži navenek nijak viditelná. S výjimkou posílených hlídek u škol a náboženských institucí, které francouzští policisté bedlivě střeží.

„Tady v ulicích nevidíme výrazně více policistů než třeba před dvěma týdny nebo měsícem,“ popisuje s tím, že smyslem nových protiteroristických opatření není na sebe upozorňovat. O to účinnější by měla být.

Francouzští Židé zvažují odchod do Izraele. Kvůli teroristickým útokům

Číst článek

Pátrání po dalších členech organizované skupiny islamistů, kteří podle francouzské policie stojí za vražděním v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo i v obchodě s košer potravinami, stále pokračuje.

Útok na redakci časopisu Charlie Hebdo vyvolal mezi Pařížany obavy z dalších možných atentátů. Francie kvůli tomu chystá mimořádná opatření v boji proti terorismu. Podle premiéra Manuela Vallse se budou mnohem více využívat například odposlechy.

V reakci na teroristické útoky v Paříži zpřísňuje bezpečnostní opatření celá Evropa. Státy slibují důslednější kontrolu rizikových osob, shromažďování údajů o pasažérech leteckých společností nebo i dokonalejší výměnu informací mezi tajnými službami.

Ministři vnitra 11 zemí se v Paříži dohodli na spolupráci tajných služeb

Číst článek

Jan Šmíd, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme