Potápěči prý vyzvedli z moře druhou černou skříňku z letadla AirAsia

Indonéští potápěči údajně vyzdvihli z Jávského moře černou skříňku letounu AirAsia, která má obsahovat záznam komunikace pilotů v kokpitu. Podle stanice MetroTV odvolávající se na indonéské ministerstvo dopravy je teď skříňka na nákladní lodi. Zamířit by měla na odbornou analýzu do Jakarty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První z nalezených černých skříněk obsahuje záznam o průběhu letu zříceného letadla společnosti AirAsia

První z nalezených černých skříněk obsahuje záznam o průběhu letu zříceného letadla společnosti AirAsia | Zdroj: Reuters

V pondělí vylovil pátrací tým z moře první z černých skříněk – obsahovala záznam o průběhu letu. Vyšetřovatelé tehdy zároveň oznámili, že se podařilo lokalizovat druhou ze skříněk.

Letoun se 162 lidmi havaroval koncem roku při cestě z Indonésie do Singapuru, nikdo nepřežil. Právě černé skřínky by měly odhalit, co se na palubě odehrálo. Na výsledky analýz si ale podle indonéských úřadů bude nutné počkat dva týdny až měsíc.

Airbus A320-200 zmizel z radarů ani ne v polovině letu. Než byl se strojem přerušen kontakt, pilot oznámil řídící věži, že se blíží k nebezpečným mrakům. Kvůli hustému provozu ale nedostal povolení vystoupat do větší výšky. Vyšetřovatelé si proto myslí, že výpadek motorů a následný pád mohla způsobit námraza.

Pátrací týmy už dříve vyzvedly 48 těl obětí, většinou indonéských pasažérů a členů posádky. Některé z nich už se podařilo i identifikovat. Předpokládá se, že mnoho dalších je stále připoutáno k sedadlům v trupu stroje.

Trosky letounu společnosti AirAsia | Foto: Český rozhlas

Pátrací týmy vyzdvihly z Jávského moře ocas zříceného letounu společnosti AirAsia | Foto: Reuters

Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme