Řidiči, kteří do prázdnin dokončí polopřevod auta, nedostanou pokutu

Zaregistrovat vozidlo je od nového roku složitější. Odhlášení a přihlášení se musí provést najednou, a to do deseti dnů, jinak majitel dostane pokutu až 50 tisíc korun. Výjimkou jsou do konce června auta v takzvaném polopřevodu, kdy původní majitel auto odhlásil, nový vlastník se ale nezaregistroval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Registr vozidel v Praze

Registr vozidel v Praze | Foto: Filip Jandourek

V registru vozidel je teď asi čtvrt milionu aut bez majitele.

„Motoristům, kteří přijdou na úřad dokončit ten takzvaný polopřevod, nehrozí nic. Naopak my právě chceme, aby přišli, aby ta vozidla byla nahlášená a měla aktuálního vlastníka. Proto je tam ta lhůta do poloviny roku a nic nehrozí,“ ujišťuje Tomáš Neřold z ministerstva dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O převodech a polopřevodech aut mluví ředitel odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy Josef Pokorný

Podle ředitele odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy Josefa Pokorného je k doregistrování nutná především kupní smlouva:

„Buď jsem právě já tou osobou, která je uvedená v technickém průkazu jako osoba, na kterou to vozidlo bylo odhlášeno, pak není žádný problém, nebo tou osobou nejsem. A pak bych měl mít dokument, který prokazuje, že vozidlo jsem zakoupil právě od té osoby, která je tam uvedena.“

Po 1. červenci budou auta bez majitele vyřazena z registru vozidel. „Sankce je pro toho, kdo nedokončí registraci, relativně razantní. Vozidlo zanikne, nevratným způsobem se vyřazuje z registru,“ doplňuje Pokorný. S tím automaticky zanikne i povinné ručení.

„Bohužel toto se motorista dozví až v momentě, kdy by způsobil dopravní nehodu. V tu chvíli mu pojišťovna řekne, že povinné ručení zaniklo právě ke dni vyřazení z evidence. Vozidlo je v podstatě od tohoto dne nepojištěné a odpovědnost za něj nese výhradně nepojištěný motorista,“ potvrzuje Aleš Povrz České kanceláře pojistitelů.

Registr ojetých aut

Nový způsob registrace ojetých aut zatím funguje druhým týdnem. K odhlášení a přihlášení auta je potřeba udělat hodně věcí.

Jednak zaplatit, což nezřídka znamená počkat, než banka převede peníze na účet, pak ověřit plnou moc, na STK nechat udělat evidenční prohlídku, sjednat povinné ručení a především zajít na konkrétní registr vozidel. A to vše ve lhůtě deseti dnů.

„Vypadá to složitě, ale žádný úkon se tam nepřidal. V minulosti jsme museli chodit na dva úřady. Na prvním vytvářet odhlášku, na druhém přihlášku a doložit prakticky shodné dokumenty. Pokud se cokoli nedá stihnout, dá se to vyřešit i smluvně. To znamená, že přechod vlastnického práva se dá do smlouvy podmínit právě zápisem do registru,“ dodává Pokorný.

ČRo, Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme