Německá Pegida stupňuje protesty proti muslimům, šikují se ale i odpůrci hnutí

Protesty německého antiislámského hnutí Pegida nabírají na síle. V Drážďanech se včera večer sešlo 25 tisíc přívrženců tohoto antiislámského hnutí, které svolává protesty každý týden. Rekordní byla ale i shromáždění proti Pegidě, na podporu míru a tolerance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace Pegidy proběhly ve více než desítce německých měst, v blízkosti protestovali i odpůrci hnutí

Demonstrace Pegidy proběhly ve více než desítce německých měst, v blízkosti protestovali i odpůrci hnutí | Zdroj: Reuters

Hnutí Pegida vzniklo loni v Drážďanech a je obviňované z šíření nenávisti vůči muslimům. Německá média uvádějí, že Pegidě nahrává to, co se stalo minulý týden v Paříži.

Rétorika ale byla tentokrát mírnější, dokonce byly prý vidět snahy organizátorů, aby protest byl úplně tichý. Lidé měli smuteční stuhy ze solidarity ke karikaturistům a lidé skandovali "My jsme ten národ".

„Jediné, co chci, je, aby všichni, kdo tady demonstrují, u toho přemýšleli. Nesmí tu být žádná nenávist, ale je nutné rozmýšlet,“ řekl jeden demonstrant.

Někteří pozorovatelé upozorňují, že proti rétorice hnutí Pegida se šikuje tolik lidí, že už jich je víc než přívrženců hnutí. Agentura DPA v této souvislosti napsala, že Drážďany a Lipsko "dělí světy".

Když v Drážďanech manifestovalo 25 tisíc lidí proti islámu, v Lipsku to bylo 30 tisíc odpůrců Pegidy. Po celé spolkové republice to bylo 100 tisíc lidí, kteří manifestovali za toleranci a náboženské soužití.

V Hannoveru došlo mezi oběma tábory k několika incidentům a policie tam zatkla osm lidí na obou stranách. Manifestovalo se také v Berlíně, kde se scházeli politici spolu s muslimskými předáky a manifestovali pro soužití.

Předák německé turecké komunity potom řekl, že by bylo potřeba vyvolat efekt "MY", efekt vír. To znamená nastolit toleranci a říci, že Německo je tady i pro muslimy.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme