Dálnice D8 poničená sesuvem půdy by měla být dokončena do konce roku 2016

Do konce příštího roku by měla být hotová dálnice D8 u Dobkoviček na Litoměřicku. Shodli se na tom ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček z KSČM. Na dálnici, která spojuje Prahu s Německem, se v červnu 2013 sesunula půda a od té doby na ní jsou stavbaři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesutý svah na dálnici D8 nad Litochovicemi na Litoměřicku. Geologové místo měsíc zkoumali, projektanti teď podle jejich doporučení navrhnou, jak dálnici zabezpečit

Sesutý svah na dálnici D8 nad Litochovicemi na Litoměřicku. Geologové místo měsíc zkoumali, projektanti teď podle jejich doporučení navrhnou, jak dálnici zabezpečit | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Dálnice D8 v Ústeckém kraji už je víc než rok a půl neprůjezdná. Při povodních v létě 2013 se na ní sesunula půda a od té doby na odklízení pracují dělníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dálnice D8 poničená sesuvem půdy by měla být dokončená do konce roku 2016. ČRo to řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM)

Sanace sesunutého svahu by mohla být hotová v polovině roku. Dělníci už mají téměř odklizenou vrchní část sesuvu, řekl dnes ministr dopravy Dan Ťok, který spolu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (oba ANO) přijeli zkontrolovat, zda práce na D8 pokračují podle plánu.

Setkání ministrů a hejtmana se účastní také starostové okolních obcí. Mezi nimi i nezávislá starostka Prackovic a Litochovic nad Labem Andrea Svobodová Křešová. Právě nad těmito obcemi je problematický svah. Starostka dostala příslib, že by se měla řešit situace se zvýšenými spodními vodami.

„Je to pro nás příslib, že občané Prackovic a Litochovic se dočkají bezpečí a bezpečného průchodu vody, která odchází ze sesuvu skrze naše obce,“ řekla Svobodová Křešová.

Ťok také řekl, že věří v co nejrychlejší dokončení úseku D8 přes České středohoří. Ukončení prací je naplánováno do konce roku 2016.

Přehrát

00:00 / 00:00

Setkání ministrů, hejtmana a starostů kvůli situaci s dostavbou D8 sledoval redaktor Jan Bachorík

O tomto termínu mluvilo už minulé vedení resortu dopravy, teď to Radiožurnálu potvrdil i hejtman Ústeckého kraje Bubeníček (KSČM).

„Co jsme momentálně hovořili s panem ministrem Ťokem, tak je to termín, od kterého se všechno odvíjí. Sice to bylo řečeno jako určité přání, ale momentálně jsme se domluvili na tom, že by to mohl být reálný termín. A že by všechno mělo směřovat k tomu, aby se do konce roku 2016 dalo jet z Prahy do Drážďan,“ řekl.

Sesuv půdy na rozestavěném úseku dálnice D8 při povodních 2013 | Foto: Český rozhlas

ČRo, Jan Bachorík, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme