Počínaje dubnem budou muset obce zajistit třídění bioodpadu

16. leden 2015

Někde už ho třídí, jinde - hlavně na vesnicích - to bude úplná novinka, která zatíží obecní pokladny. Obce musejí letos poprvé zajistit třídění biodpadu a kovů. Do biologicky rozložitelného odpadu patří například zbytky ovoce a zeleniny, větve nebo tráva, mezi kovový odpad pak plechovky nebo i víčka od jogurtů.

Z nové vyhlášky sice plyne povinnost zajistit sběrná místa konkrétně pro bioodpad rostlinného původu od dubna do října - ale neurčuje jejich počet.

"Obce musí dlouhodobě vykazovat, že snižují množství biologicky rozložitelného odpadu na skládkách. Jakou formou toho dosáhnou je jedno. Vyhláška zavádí povinnost, že musí mít místa pro oddělený sběr bioodpadu", říká ředitel Hradeckých služeb Radek Sokol.

To už dlouhodobě splňuje například Rychnov nad Kněžnou, Náchod a další města. Rozdali kompostéry, přistavují kontejnery a provozují sběrný dvůr. Obce si sami mohou určit, jakým způsobem zajistí třídění bioodpadu. Mohlo by tedy dojít i k tomu, že lidé budou odpad ze zahrádek vozit do sousedního města. Stačí k tomu smlouva mezi radnicemi.

Něco jiného je bioodpad ze sídlišť

Tam nejde zajistit, aby se do biodpadu nedostaly zbytky živočišného původu - třeba kosti od oběda. Podle starosty Jana Skořepy z Nezávislých za Rychnov ho ve městě chtějí třídit i tam, jen si zatím neumí představit jak: "Zkusila jste si někdy nechat týden ležet slupku od banánu a koukat jak se mění? A teď toho odpadu tam bude kupa, která bude hnít. Představte si to v létě když bude teplo. Nějaké řešení ale budeme hledat".

Někde už mají s hnědými kontejnery na sídlištích dobré zkušenosti - například v Náchodě ho sváží už tři roky. Podle Ondřeje Poury z odboru životního prostředí to ale zatížilo městskou pokladnu: "Protože bioodpad je především ze zahrad. Lidé jej buď dávali do kompostu, nebo ho prostě odvezli do lesa".

Speciální zelená popelnice na bioodpad je určena na zelené natě, slupky ze zeleniny, jadřince a další zbytky z kuchyně vhodné ke kompostování. Tak proč nekompostovat?

Stejnou zkušenost mají i v Rychnově nad Kněžnou, kde rozdali lidem kompostéry a očekávali, že se náklady na svoz odpadu níží. Podrobnosti od starosty Jana Skořepy: "Zažil jsem zklamání. Sliboval jsem si, že když dáme lidem kompostéry a popelnice na bioodpad k rodinným domkům, tak jsem očekával, že ušetříme. Nebo to aspoň nebude stát víc. Opak je ale pravdou".

A tak je téměř jisté, že nová povinnost zajistit sběr bioodpadu rostlinného původu bude obce, tedy i daňové poplatníky stát víc. Letos nejvíc tam, kde bioodpad netřídili vůbec.


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio