Pojistných podvodů přibývá. Detektivové jich loni odhalili za více než miliardu

Pojišťovny v Česku hlásí rekordní počet podvodů. Jen loni jich detektivové odhalili za více než miliardu korun, což je nejvíc v historii. Pojišťovny proto zdokonalují metody a zavádí nové technologie, které jim pomáhají případy rozklíčovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabourané auto, pojišťovací podvod, autonehoda, bouračka (ilustrační foto)

Nabourané auto, pojišťovací podvod, autonehoda, bouračka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nejčastěji lidé podvádějí v oblasti pojištění majetku, vozidel a zdraví. Uměle navyšují částku škody nebo třeba fingují dopravní nehody. Aby z úrazové pojistky získali pár tisíc korun, jsou klienti pojišťoven ochotni si i sami ublížit.

Stále častěji se ale objevují případy podvodů u firem nebo podnikatelů. „Firmy, které mají finanční problémy, se snaží tímto způsobem zlepšit si svůj hospodářský výsledek. Stává se například to, že majitel firmy nebo společník si objekt sám zapálí, aby se domohl pojistného plnění,“ popisuje ředitel útvaru vyšetřování podvodů České pojišťovny Jaromír Kaděra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Detektivové pojišťoven odhalili loni pojistné podvody za více než miliardu. Detaily zjišťovala redaktorka Zuzana Švejdová

Kromě firem a jednotlivců fungují u podvodů i organizované skupiny. Ty dělají podvody i na zakázku. Existují třeba případy, kdy se do podvodu zapojují lékaři, kteří vydávají falešné lékařské zprávy. Nejvíc pojistných podvodů je tradičně v Praze, nejméně naopak ve Zlínském kraji a na Vysočině.

„Nejvyšší frekvence a objem odhalených pojistných podvodů souvisí zejména s parametry, jako je velikost města, koncentrace lidí, anonymita pachatelů. Největší počet odhalených podvodů je kromě Prahy také ve středních Čechách,“ říká ředitel úseku odhalování pojistných podvodů Ludvík Bohman z Allianz pojišťovny.

Detektivové proto využívají modernější metody nebo programy, které podvody pomáhají odhalit. Existuje například program, který ze seznamu nahlášených událostí vygeneruje podezřelý případ.

Stále častěji pak pojišťovny využívají i analýzu hlasu. Ta funguje podobně jako detektor lži, měří například tep nebo pot.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme