Evropská unie zpřísnila pravidla pro pěstování geneticky modifikovaných plodin

Evropa ztížila možnost pěstování geneticky modifikovaných plodin. Návrh ve Štrasburku schválili europoslanci. Státy Evropské unie teď budou moci zakázat pěstování takzvaných GMO plodin i kvůli tomu, že s ním obyvatelé nesouhlasí. V Evropě se dnes může pěstovat například geneticky modifikovaná kukuřice nebo brambory. Návrh musejí formálně potvrdit unijní země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: stock exchange

Pěstování se nyní řídí posudkem vědců. Nově bude moci stát zakázat GMO plodiny nejen na základě vědeckého stanoviska o jejich škodlivosti, ale třeba i kvůli zatím neprokázané obavě z vlivu takové rostliny na ostatní plodiny.

Europoslanec za ČSSD Pavel Poc souhlasí s tím, že by němelo záležet pouze na vědě, která bude o těchto plodinách rozhodovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státy EU budou mít možnost snáze zakázat pěstování geneticky modifikovaných plodin. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj z Bruselu Ondřej Houska

„Stát může přijít a říct, že má nějaké konkrétní obavy, přestože pro ně v tuto chvíli nejsou žádné vědecké důkazy, a nechce, aby to tady bylo,“ vysvětluje Poc a dodává:

„Věda je základ. Ale jestliže něco nechceme, tak to nemusíme chtít, i když věda říká, že to je bezpečné.“

Návrh ještě musejí formálně potvrdit země EU. V některých státech včetně České republiky se pěstuje geneticky modifikovaná kukuřice nebo brambory, nikoli však pro lidskou spotřebu.

Česko je k pěstování GMO liberálnější

Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL řekl Českému rozhlasu, co si o možných změnách myslí: „Diskuse, jak chceme přistupovat k pěstování GMO plodin, tady v rámci veřejnosti nikdy neproběhla.“

Přehrát

00:00 / 00:00

EU zpřísnila pěstování geneticky modifikovaných plodin. Téma přiblížili europoslanec za ČSSD Pavel Poc a mluvčí Agrární komory Dana Večeřová

Europoslanec Poc také podotýká, že některé členské státy, kde je veřejnost silně proti, už dokázaly jiným způsobem pěstování omezit. Pokud je podle něj naopak veřejné mínění k této problematice snášenlivé, podobně jako v Česku, tak vláda nové pravomoci ani pravděpodobně nevyužije.

Česká republika má k pěstování GMO plodin liberálnější přístup, potvrzuje mluvčí Agrární komory Dana Večeřová. Uvítala by ale daleko větší rozsah pěstování GMO na našem území.

„Kvůli tlaku Evropy na veřejné mínění je spotřebitelská veřejnost prakticky bezdůvodně zaměřena proti GMO. Přestalo se proto s veškerým pěstováním. Těmito zákazy a omezeními se Evropa dostává na chvost v této oblasti a zbytečně si snižuje konkurenceschopnost,“ říká Večeřová.

Upozornila také, že u GMO plodin je sice zapotřebí obezřetnost, ale dlouhodobé výzkumy zatím neprokázaly jakékoli škodlivé vlivy.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme