Od dubna přibyde povinnost třídit bioodpad. Pražané už mají trochu náskok

13. leden 2015
Zprávy

Od Nového roku platí vyhláška k novele zákona o odpadech, podle které města musí zajistit třídění bioodpadu a kovů. Kovy musí lidé povinně třídit už od 1. ledna, bioodpad pak od 1. dubna až do konce října. Například hlavní město vyhlášku plní. Pražané mají hned několik možností, kam kovy a zahradní odpad odkládat.

Podle nové vyhlášky mají obce možnost volby, jak bude sběrná síť na jejich území vypadat. Plnit ji pak můžou i prostřednictvím sběrných dvorů.

„Vzhledem k tomu, že hlavní město Praha má 17 sběrných dvorů, tak povinnost danou zákonem splňuje. Na bioodpady je kromě toho ještě stabilní sběrné místo v Malešicích a potom možnost to odkládat do velkoobjemových kontejnerů a mobilních sběrných dvorů," říká pražská radní pro oblast životního prostředí Jana Plamínková ze Starostů a nezávislých.

„My bioodpad vozíme na sběrný dvůr."
„Když máme doma něco na spálení, vozíme to na chalupu. Odpad typu kompostovatelného odpadu taky vyhazujeme."

Slova Pražanů potvrzuje i Luděk Schütz, vedoucí sběrného dvora v Praze- Libni: ƒ„Ke konci loňského roku, kdy se to svým způsobem díky sdělovacím prostředkům dostalo více do povědomí lidí, je nárůst viditelnější."

„Od roku 2001 to prakticky kontinuálně stoupalo, vrchol nastal v roce 2011, kdy bylo sebráno 8393 tun bioodpadu, ale od té doby to zase trochu klesá," dodává radní Plamínková.

Bioodpad lidé můžou třídit buď do velkoobjemových kontejnerů, nebo do dalších nádob označených logem tříděného odpadu a většinou i nápisem bioodpad.

„Lze si objednat buď celoroční, nebo sezonní svoz bioodpadu, dále mají zákazníci možnost si vybrat kompostejner o dvou velikostech, ten první je 120 litrů, druhý je 240 litrů. Cenové relace se pohybují od 600 do 1440 korun," upřesňuje mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Co konkrétně spadá do bioodpadu?

„Listí, tráva, plevel, zbytky ovoce, zeleniny, čajové sáčky, kávová sedlina, zbytky rostlin, piliny, dřevní štěpka z větví nebo i samotné větve stromů a keřů, hlína z květináčů, spadané ovoce, prostě veškeré rostlinné zbytky," vysvětluje Jana Plamínková.

Rostlinný odpad pak končí v kompostárnách.

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace
autor: Edita Valentová
Spustit audio

Více z pořadu