Cestovní kanceláře zahájily prodej letních zájezdů, proto jsou pod dohledem živnostenských úřadů

13. leden 2015

Cestovní kanceláře i agentury začaly nabízet letní dovolené za výhodné ceny. Živnostenský úřad v Mostě proto vyrazil na jejich kontrolu. Pracovnice úřadu se zaměřily na platné pojištění proti úpadku nebo samotnou nabídku cestovních agentur.

„Dobrý den, jsme ze živnostenského úřadu, přišli jsme udělat každoroční kontrolu, která je zaměřena na dodržování živnostenského zákona a máme tam taky ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, ceny!“

Pracovnice mosteckého živnostenského úřadu vešly do jedné z cestovních agentur v Mostě. Protože jde o cestovní agenturu, která nabízí jen zájezdy cestovních kanceláří, zaměří se kontrola například na to, jestli nabídka zájezdů odpovídá požadavkům zákona.

„Zejména budeme kontrolovat, zda cestovní agentura nezprostředkovává prodej zájezdu pro subjekt, který není cestovní kanceláří. A zda cestovní kanceláře, pro které cestovní agentura zprostředkovává prodej zájezdů, mají vystavenou platnou koncesi pro provozování cestovní kanceláře a hlavně zda mají sjednané pojištění pro sjednání záruky pro případ úpadku,“ vysvětlila na úvod kontroly Pavlína Jordánová z mosteckého živnostenského úřadu.

Následovat bude kontrola už uzavřených smluv na nákup zájezdu a z toho vyplívající informace pro zákazníka o skutečné ceně zájezdu.

Podle jednatelky cestovní agentury Jitky Nejedlé jsou na kontrolu připraveni. Prodávat problémové zájezdy by se žádné agentuře ani nevyplatilo.

„Každá agentura, která zajišťuje cestovní kancelář by byla sama proti sobě, kdyby tyhle věci neměla v pořádku. Protože jsme poslední článek prodeje a tím ručíte za veškeré náležitosti, třeba i za ty finance, které člověk k vám uloží. To znamená, že v případě, že bychom prodávali cestovní kancelář, která není plně pojištěná, tak bychom to ve finále museli tomu klientovi vše hradit z vlastních prostředků. To si myslím, že každý si to ošetřuje, jak nejlépe může,“ konstatuje Nejedlá.

Kontrola v této, ale i v dalších cestovních agenturách v Mostě dopadla dobře. Na závěr jsme se Pavlíny Jordánové z mosteckého živnostenského úřadu zeptali, na co by si zákazník měl dát pozor při nákupu zájezdu nebo letní dovolené.

„Mě jako zákazníka by určitě nejvíc zajímalo, zda cestovní kancelář, se kterou já budu sepisovat smlouvu o zájezdu, zda má sepsané pojištění záruky pro případ úpadku.“

V loňském roce provedl mostecký živnostenský úřad celkem přes 400 kontrol, pochybení shledal zhruba v jedné čtvrtině případů. Nejčastěji šlo o nepovolené podnikání.

autor: Jan Beneš
Spustit audio