Vyšetřovatelům kauzy Gorila chybí důkazy, úředníci nemohou najít důležité dokumenty

Přesně tři roky vyšetřuje speciální policejní tým na Slovensku takzvanou kauzu Gorila. Tento údajný spis tajné služby o propojení byznysu a politiků je největší korupční aférou posledních let na Slovensku. Měl dokazovat, že například finanční skupina Penta při privatizaci údajně podplácela slovenské politiky a vysoké státní úředníky. Policii ale chybí důkazy, některé činy jsou také promlčené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřední spisy (ilustrační foto)

Úřední spisy (ilustrační foto) | Foto: stock exchange

Šéf speciální skupiny, která informace ze spisu Gorila už tři roky prověřuje, tvrdí, že zatím nemůže zveřejnit žádné podrobnosti, ale že se informace ze spisu do velké míry potvrdily.

A to je zásadní informace. Dodnes se totiž mělo za to, že Gorila obsahuje spíše nepravdivé zprávy nebo náznaky o korupci na Slovensku. Policie teď má jasnější přehled o nejrůznějších finančních tocích a vazbách mezi politiky a byznysmeny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyšetřování kauzy Gorila informuje zpravodaj Petr Vavrouška

Šance, že by za korupci někdo z politiků a úředníků skončil ve vězení, je velmi malá. Policii chybí důkazy, některé činy jsou promlčené.

Některá ministerstva a Fond národního majetku dokumenty o nejrůznějších zakázkách výběrových řízení, o kterých se v Gorile píše, nemají. Z archivu se ztratily, úředníci je nedokážou najít. Nicméně policisté slibují, že zveřejní vše, co se jim podařilo prokázat a vyšetřit.

Novinář Tom Nicholson, který před lety spis Gorila zveřejnil, si myslí, že se stejně nic nevyšetří a nikdo nebude potrestán:

„Je to kauza o tom, jak se systém umí bránit - velmi usilovně. A nejen ze strany politiků, ale hlavně přes soudy, prokuratury a policii. Takže jestliže se nezmění něco zásadního ve fungování Slovenska jako země, tak nehrozí, že se to vyšetří.“

Policie si předvolá i Fica

Spis Gorila se týká především politiků z období vlády Mikuláše Dzurindy, ve spisu se ale objevuje i jméno tehdy opozičního poslance a dnes premiéra Roberta Fica. I toho si chce policie ještě předvolat k výslechu.

Gorila je hlavně spojovaná s finanční skupinou Penta. Ta spis také dlouhodobě zpochybňuje a říká, že z Penty není nikdo v souvislosti s touto kauzou trestně stíhán. Mluvčí Penty Martin Danko dodává, že Gorila zásadně poškodila reputaci firmy hlavně na Slovensku.

„Kauzu Gorila jsme od samého začátku cílevědomě popírali, zveřejnili jsme samostatnou webovou stránku, kde jsme dali k dispozici stovky stran dokumentů, které polemizují s texty zveřejněnými na internetu. Škoda se stala a nelze před tím zavřít oči.“

Petr Vavrouška, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme