Proti terorismu chce Francie bojovat i ve věznicích či sledováním cestujících

Francouzský premiér Manuel Valls dnes v parlamentu ohlásil nová chystaná opatření v boji proti terorismu. Vězněné islamisty čeká větší izolace a měla by začít také výměna údajů o lidech cestujících v evropském prostoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie zůstává ve střehu

Francouzská policie zůstává ve střehu | Zdroj: Reuters

Valls vystoupil v Národním shromáždění, které věnovalo minutu ticha památce 17 obětí teroristických útoků z minulého týdne v Paříži. Premiér prohlásil, že restriktivní opatření proti vězněným radikálům by měla být zavedena do konce roku.

Výměna informací o leteckých přesunech lidí podezřelých z kriminálního jednání by měla být zavedena francouzskými úřady v září.

Opatření je součástí vznikající evidence osobních údajů všech cestujících v letecké dopravě mezi Evropskou unií a zbytkem světa. Evropský parlament však její schválení odložil kvůli kritice ze strany ochránců soukromí, obávajících se zneužití citlivých osobních dat. Znovu by se k tématu měl vrátit na jaře.

Francie uctila památku tří policistů, v Izraeli pohřbili židovské oběti teroristů

Číst článek

Evidence pasažérů, známá pod zkratkou PNR (Passenger Name Record), obsahuje kromě jména například také adresu nebo údaje o platební kartě. K databázi by měli přístup policisté v celé osmadvacítce a mohli by ji využívat například v případě podezření z terorismu nebo dalších závažných zločinů.

Valls ve svém dnešním vystoupení zdůraznil, že Francie není ve válce s islámem a muslimy, ale s „terorismem, džihádismem a s radikálním islamismem“. Dodal také, že země prý však nikdy nepřijme opatření, která by porušovala právo a francouzské hodnoty.

Mohamed je Charlie, titulní strana týdeníku opět provokuje

Číst článek

Zmiňovaná opatření nejsou zdaleka jediná, vidět je už například více policistů v ulicích a více jsou střežené také například židovské školy či důležitá infrastruktura. A Francie se také více zaměřuje na práci tajných služeb či na prostředí internetu.

Jan Šmíd, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme