ČSA sníží od února platy zaměstnanců až o 40 procent, odbory nesouhlasí

Zaměstnancům ČSA klesnou od února platy až o 40 procent. Vedení společnosti se s odbory stále nedohodlo na kolektivní smlouvě. Už na podzim oznámilo masivní propouštění. Pod hrozbou stávky ale nakonec rozhodlo část míst zachovat. Přišlo ale se snižováním platů. To se odborům nelíbí a chtějí s vedením ČSA dál jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Protože se odboráři s vedením aerolinií nedohodli na nové kolektivní smlouvě, vedení společnosti od 1. února sníží zaměstnancům platy v souladu s novým mzdovým řádem.

„Nový mzdový řád ČSA tak, jak byl představen zaměstnancům loni v říjnu, začne platit od 1. února 2015,“ vysvětluje mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Platy zaměstnanců ČSA od února klesnou v průměru o jednu třetinu. Jednání s odbory přiblížil Martin Karlík

„Nedá se plošně říci, o jaké snížení se jedná, protože je to individuální, u každého je to různé. Můžeme zhruba říkat, že je to asi třetinové snížení platů, pokud bychom se bavili třeba o personálu palubních průvodčí.“

U některých zaměstnanců by se tak měly mzdy snížit o 40 procent, říká předsedkyně odborové organizace posádek letadel Petra Posová.

„Zdá se nám, že 40, nebo přes 40 procent z platu dolů, je moc. Myslím, že každý pochopí, že je to opravdu moc, že je to pro většinu mých kolegů likvidační. Chceme se dohodnout na nějakých důstojných, normálních mzdových podmínkách.“

ČSA loni na podzim ohlásily masivní propouštění. Pod hrozbou stávky ale nakonec přistoupily na kompromisní návrh. Propustil 69 letušek a stevardů, 65 pilotů a 26 administrativních pracovníků. Původně chtěly aerolinie propustit přes 300 zaměstnanců.
Pramen: ČTK

Odboráři proto chtějí dál jednat a nevylučují ani stávku. Předtím ale chtějí jednat.

Do jednání vstoupí prostředník

„Stále se snažíme vyjednávat. V tuto chvíli čekáme na zprostředkovatele, kterého nám přidělí ministerstvo práce a sociálních věcí. A jednání budou pokračovat dále,“ říká Posová k dalšímu vývoji situace.

Prostředník má pomoci uzavřít kolektivní smlouvu, na které se ČSA dohodne se všemi odborovými organizacemi, které zastupují jednotlivé profese například piloty, dispečery nebo palubní průvodčí.

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

mkp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme