Sněmovní petiční výbor pochybuje o dodržování předpisů v muničním skladu ve Vrběticích

Sněmovní petiční výbor má vážné pochyby o dodržování předpisů při správě a provozu skladu s municí ve Vrběticích. Poslanci se na tom shodli při projednávání petice občanů Vrbětic a Vlachovic. Ti peticí usilují o odvoz munice a nebezpečného materiálu z katastru obou obcí poté, co v něm dva sklady vybuchly. Autoři petice upozornili výbor na řadu - podle nich - sporných záležitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do areálu muničního skladu ve Vrběticích přijela asi stovka vojáků. Přivezli si vlastní bydlení i sociální zázemí

Do areálu muničního skladu ve Vrběticích přijela asi stovka vojáků. Přivezli si vlastní bydlení i sociální zázemí | Foto: Roman Verner

Povolení provozu firmy na zpracování raketového paliva uprostřed muničního skladu nebo nedostatek informací o tom, co přesně se v areálu skladuje. I to vedlo obyvatele Vrbětic a Vlachovic k sepsání petice.

„Z našeho hlediska se jedná nejenom o mezery v jednotlivých zákonech, ale o činnosti kontrolních orgánů a tak dále,“ říká Petra Navláčilová ze spolku za zdravé Valašsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovní petiční výbor pochybuje o dodržování předpisů v muničním skladu ve Vrběticích. Informuje o tom reportérka Věra Masopustová

O dodržování předpisů při správě a provozu muničního skladu pochybuje i sněmovní petiční výbor. Na otázku, jestli jde o chyby v zákoně, v práci úředníků nebo dokonce o korupci, odpověděl místopředseda výboru Karel Fiedler z hnutí Úsvit: „Já bych asi nevyloučil ani jednu z možností.“

Projednávání petice obyvatel Vrbětic a Vlachovic výbor přerušil. Na to, kdo je za jejich současnou situaci odpovědný, jim má na jeho žádost odpovědět vláda.

„Já se stále nemohu zbavit dojmu, že si to ta dvě zúčastněná ministerstva (obrany a vnitra – pozn. red.) přehazují jedno na druhé. Proto jsem v návrhu usnesení nežádal odpovědi po ministerstvech, které se zase budou vymlouvat jedno na druhé, ale po vládě jako garantu, který by měl dát jednoznačnou a jasnou odpověď," vysvětluje Fiedler.

Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Vrbětice - muniční sklad | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme