Divadlo Na zábradlí stále neví, jestli na konci měsíce nepřijde o foyer

Legendární pražské Divadlo Na zábradlí na konci ledna možná přijde o foyer. Místnost o velikosti třípokojového bytu je součástí Pachtova paláce. Od jejího majitele, společnosti Ott Properties, si ji divadlo pronajímalo. V červenci minulého roku dostalo od této společnosti výpověď. Pokud se zástupci pražského magistrátu s firmou nedohodnou, bude od 1. února divadelní scéna bez vyhovujícího přístupu do sálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Na zábradlí (ilustrační foto)

Divadlo Na zábradlí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Divadlo Na zábradlí si prostory foyer a malé části zákulisí musí pronajímat už od 90. let minulého století. Pachtův palác v té době přešel do soukromého vlastnictví.

Do dnešní doby se majitelé vyměnili čtyřikrát, potvrzuje Doubravka Svobodová, bývalá ředitelka Divadla Na zábradlí a současná děkanka Divadelní akademie múzických umění:

Přehrát

00:00 / 00:00

Divadlo Na zábradlí stále neví, jestli na konci měsíce nepřijde o foyer. Natáčela o tom Veronika Štefanová

„Za dobu mého ředitelování se vždy podařilo vlastníky přesvědčit, že by velmi narušili chod divadla. Že by dokonce některé věci znemožnili. Pochopili to a z tohoto požadavku ustoupili.“

Tentokrát ale majitel ustoupit nechce a ředitel Divadla Na zábradlí Petr Štědroň si uvědomuje, že právo je na straně majitele Pachtova paláce.

„My jsme se to už od 1. července 2014 snažili řadou jednání řešit. Zatím jsme bohužel k nějakému kompromisnímu řešení, které by uspokojilo obě strany, nedošli. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby hlavní město Praha, zřizovatel divadla, našlo cestu nějakého kompromisu. Nejlépe samozřejmě vykoupením toho prostoru,“ říká Štědroň.

Na konci minulého roku společnost Ott Properties prostřednictvím mluvčí Petry Zdeňkové zdůrazňovala, že k výpovědi je vede potřeba dalšího prostoru, který jim podle práva patří.

„My jsme znovu zopakovali, že opravdu nejde o peníze. Jde jen o to, abychom mohli využít prostor, který nám patří,“ uvedla Petra Zdeňková.

Krizové řešení

Ke konci loňského roku ale do funkce radního pro kulturu nastoupil Jan Wolf z KDU-ČSL a začal s firmou Ott Properties jednat nanovo.

„Stav je asi takový, že jsme vyzvali vlastníky, aby nás kontaktovali, aby přišli s jejich pohledem na danou věc a případně s jejich návrhy. Rádi bychom buď foyer vykoupili, nebo bychom obnovili nájemní smlouvu. Jsme ochotni samozřejmě zaplatit i více,“ vysvětluje radní Wolf.

Jelikož by nájemní smlouva mohla skončit už na konci ledna, divadlo i magistrát mají krizovou variantu. Tou by mělo být zastřešení dvorku, přes který je možné vstoupit do divadelního sálu, upřasňuje Petr Štědroň:

„Už v červenci jsme oslovili příslušný úřad a počítáme s nějakým budoucím zastřešením. Zastřešení, ke kterému by došlo počátkem února, by bylo teprve provizorní. Poté bychom museli ve spolupráci s Památkovým ústavem vypracovat projekt, který by samozřejmě respektoval veškeré limity, které přináší památková ochrana.“

Společnost Ott Properties bude s magistrátem o případných variantách dále jednat v průběhu měsíce ledna.

Divadlo na Zábradlí | Foto: Wikimedia Commons

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme