Vyprodáno, hlásí trafiky. Na nové číslo Charlie Hebdo stáli Francouzi fronty

Týden po teroristických útocích v Paříži vyšel satirický týdeník Charlie Hebdo s rekordním třímilionovým nákladem. Zájem lidí je ale tak obrovský, že mnohé novinové stánky prodaly všechny výtisky už za pár vteřin. Na internetu se nové číslo dokonce začalo dražit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Charlie Hebdo není, hlásí nápis v pařížské trafice

Charlie Hebdo není, hlásí nápis v pařížské trafice | Zdroj: ČTK

Zájem Francouzů o nové číslo Charlie Hebdo je obrovský. Potvrzuje to i zpravodaj ČRo Jan Šmíd, podle kterého už brzy ráno nebyl časopis v Paříži k dostání.

„Čekalo tady asi 70 lidí, někteří dokonce až hodinu a půl. Bylo tu asi 25 čísel a zmizela snad během dvaceti vteřin. Strhla se o ně bitka, jakou jsem neviděl. Teď odtud odházejí zklamaní lidé a majitel stánku je utěšuje, že další čísla přijdou zítra,“ popsal zpravodaj dění u jednoho z pařížských novinových stánků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové číslo magazínu Charlie Hebdo je obrovský zájem. V Paříži natáčel zpravodaj Jan Šmíd

Již v úterý se na veřejnosti objevila titulní strana dnešního Charlie Hebdo. Pod slovy "Vše odpuštěno" je na ní plačící prorok Mohamed držící nápis Je suis Charlie (Já jsem Charlie). Tato krátká věta se za poslední týden stala symbolem solidarity s oběťmi teroristů.

Novému číslu magazínu se říká "vydání přeživších". Autor úvodní karikatury podepisovaný jako Luz je jedním z těch, kteří středečnímu vraždění v redakci Charlie Hebdo unikli. Uvnitř časopisu jsou ale i dosud nepublikované kresby zabitých autorů, například šéfredaktora Stéphana Charbonniera.

Na časopis Charlie Hebdo se od rána stály dlouhé fronty | Foto: ČTK

Předpokládá se, že všichni zájemci o nové vydání budou uspokojeni během tří nebo čtyři dní. Mnozí si časopis koupí, i když slavné karikaturisty ještě před týdnem neznali. „Nevěděla jsem o tom, že něco takového vychází, ale teď si to chci koupit. Alespoň jedno toto číslo,“ říká šedesátiletá Pařížanka.

Charlie Hebdo bude k mání i v Česku, na stánky se dostane 300 kusů

List dnes vychází v šesti jazykových mutacích: kromě francouzštiny také v angličtině, španělštině, arabštině, italštině a turečtině. Prodávat se bude v 25 zemích. Do Česka se doveze 300 kusů, v trafikách se ale objeví až příští týden.

„Teď se distribuuje ve Francii, potom půjde na větší trhy, jako je Německo, a pak to teprve přijde k nám,“ vysvětlil v České televizi Štěpán Brožek, vedoucí distribuce společnosti CZ Press, která dováží zahraniční tiskoviny. „Od pátku nám tady zvoní telefony a lidi se ptají, jestli to dovezeme. Zájem je veliký,“ dodal.

Enormní pozornosti veřejnosti se snaží využít spekulanti. Na internetovém dražebním portálu eBay cena jednoho kusu už těsně po vydání přesahovala 13 tisíc korun. Samotné vydavatelství MLP chce zisk z prodeje věnovat rodinám obětí teroristického útoku.

Týden po teroristickém útoku v Paříži vychází nové číslo časopisu Charlie Hebdo

Číst článek

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme