Tomáš Halík není Charlie. Novinář by měl umět rozlišit mezi satirou a urážkou, tvrdí

Nejsem Charlie, prohlásil teolog Tomáš Halík v reakci na ty, kteří vyjadřují svou účast se zavražděnými redaktory časopisu Charlie Hebdo prostřednictvím hesla Je suis Charlie, tedy Jsem Charlie. „Když redaktoři tohoto týdeníku zobrazili svatou Trojici jako tři kopulující, nechápu, v čem je satira,“ zopakoval svůj názor ve Dvaceti minut Radiožurnálu s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Kritiku církve by chápal v případě, kdyby šlo o mocnou instituci. „Církev je dnes ve Francii velmi demokratická,“ připomíná.

Novinář by měl podle něj být především kulturní člověk, aby byl schopen rozlišit, kdy jde o satiru a kdy o urážku. Pokud tedy podle něj nesouhlasíme s násilníky, neměli bychom ani svatořečit ty, kterým nebylo nic svaté.

„Ztrácíme svou tvář,“ hodnotí Tomáš Halík dění v Evropě. Podle něj si ze všeho děláme legraci a nic nám není svaté. „Do čeho se tedy muslimové, kteří k nám přicházejí, mají začlenit?“ klade si otázku. „Mají vůči nám předsudky a jde o to těmto předsudkům nenahrávat,“ dodává.

Čtěte také

Útočníci na redaktory časopisu Charlie Hebdo se podle jeho mínění cítili sociálně vykořenění. „Hledali, kdo jim ukáže nepřítele, kdo jim dá nějakou ideologii,“ uvažuje. Takoví jedinci se pak obvykle setkávají s radikály, kteří si vykládají islám podle svého.

Ve Francii vyšlo ve středu v třímilionovém nákladu nové číslo satirického týdeníku Charlie Hebdo

Nepohoršuje ho obálka nového čísla časopisu Charlie Hebdo s prorokem Mohamedem? Nejde jen o provokaci? A čekal Tomáš Halík tak silné reakce na svůj názor? Ptala se Helena Šulcová krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: heš
Spustit audio