Soud poslal silničního piráta z pražského Karlova náměstí na sedm let za mříže

Městský soud v Praze poslal silničního piráta na sedm let do vězení. Martin Ondrouch má také na pět let zákaz řízení. Podle soudu ujížděl loni v únoru před policisty v kradeném autě. V centru Prahy naboural dvě policejní auta a zranil přitom tři policisty. Rozsudek není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šestadvacetiletý Martin Ondrouch před soudem

Šestadvacetiletý Martin Ondrouch před soudem | Zdroj: ČTK

Incident se stal vloni 12. února. Šestadvacetiletý Ondrouch, jedoucí v kradeném Volkswagenu s falešnou registrační značkou, začal před policisty ujíždět a v hustém provozu podle obžaloby najížděl na přechodech do lidí, vytlačoval ostatní vozy a málem srazil ženu nastupující do tramvaje.

Po chodníku objel první policejní zátaras a na Karlově náměstí pak do dalšího zátarasu z policejního auta vrazil a zranil dva policisty. Poté z auta za jízdy vyskočil a začal utíkat. Neovládané vozidlo narazilo do druhého policejního auta, ve kterém byl zraněn třetí policista.

Ruská ruleta

Podle soudkyně Evy Brázdilové se tak dopustil pokusu o obecné ohrožení a útoku na úřední osobu.

„Obžalovaný jel velmi agresivní a rychlou jízdou v oblasti s vysokou koncentrací motorových vozidel a chodců. Máme tu konkrétní situace ohrožení. Já bych tu jeho jízdu nazvala ruskou ruletou, kdy projížděl jednotlivé dopravní situace tak, že nemohl vůbec předvídat, zda k nějaké kolizi může dojít.“

Brázdilová navíc připomněla, že Ondrouch delikty spáchal v podmínce. Téměř jistě si proto bude muset odpykat ještě rok a půl navíc. To je zbytek trestu, který v minulosti dostal za vydírání a znásilnění.

V Praze se nevyznám, 150 jsem nejel

Nezaměstnaný Ondrouch se k ujíždění před policií přiznal, odmítl ale tvrzení obžaloby, podle které se řítil ulicemi metropole rychlostí až 150 kilometrů za hodinu. V metropoli se prý neorientuje a ujížděl ze strachu, že mu policie zabaví řidičský průkaz.

Rozbor moči po nehodě prokázal, že Ondrouch měl v těle amfetamin. Muž u soudu připustil, že si večer před incidentem vzal pervitin. Drogy prý užívá rekreačně.

Ondrouch se na místě proti výši trestu odvolal. Jeho advokát František Výmola s rozsudkem nesouhlasí. Policisté podle něj neměli Ondrouchovi do cesty vůbec vjížděť.

„Oni nedělali zátaras, oni tam vjeli bezmyšlenkovitě za situace, kdy další policejní vozy už v té křižovatce stály“

Odvolání zvažuje také státní zástupce, který by pro Ondroucha žádal naopak vyšší trest.

ČTK, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme