Vláda souhlasí s udělením azylu zhruba 70 uprchlíkům ze Sýrie

Česko přijme 15 syrských rodin, dnes o tom jednomyslně rozhodla vláda. Cílem je zejména poskytnout zdravotní péči nemocným dětem. Celkem zhruba 70 uprchlíků je momentálně v Jordánsku. Po nezbytných procedurách by pravděpodobně zamířili do pobytového střediska v Kostelci nad Orlicí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdští syrští uprchlíci na turecko - syrské hranici nedaleko města Suruc

Kurdští syrští uprchlíci na turecko - syrské hranici nedaleko města Suruc | Zdroj: Reuters

Děti ze syrských rodin, kterým vláda schválila udělení azylu, buď utrpěly válečná zranění, nebo jsou tak vážně nemocné, že je není možné léčit přímo v uprchlickém táboře.

Většina malých pacientů by se měla dostat do péče pražských nemocnic. Doprovodí je příbuzní, celkem tedy přijede asi 70 lidí.

To je podle premiéra Bohuslav Sobotky z ČSSD počet, o který se může Česko z ekonomického hlediska postarat a odpovídá i možnostem zajištění bezpečnosti státu. Rodiny totiž před případným přesídlením důkladně prověří české bezpečnostní složky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda schválila azyl pro syrské uprchlíky. Konkrétně by mělo přijet 15 rodin s dětmi, které se budou léčit v českých nemocnicích

„Naše tajné služby spolupracují se službami v místě, odkud ti lidé pocházejí. To je první sada informací, které získáme. Máme své zastupitelské úřady, máme Bezpečnostní informační službu,“ upřesnil ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

„Všemi těmito dostupnými zdroji budeme skenovat především rodinné příslušníky těch dětí, to znamená dospělé. A budeme chtít eliminovat bezpečnostní riziko. Máme zájem o lidi bezproblémové, kteří opravdu potřebují pomoc, a neznamenají hrozbu pro Českou republiku,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O azylu pro syrské uprchlíky mluvili poslankyně Miroslava Němcová (ODS) a ministr kultury Daniel Hermann (KDU-ČSL)

„Budeme chtít, aby tito lidé měli co nejlepší parametry pro to, aby v České republice mohli kvalitně žít a obohatili společnost,“ dodal Chovanec.

Další česká pomoc syrským uprchlíkům už bude přímo v uprchlických táborech. Na to chce vláda uvolnit 100 milionů korun.

„Česká republika považuje za prioritní především stabilizaci syrských uprchlíků v místě jejich aktuálního pobytu, a proto financujeme pomoc zemím zasaženým syrskou migrační vlnou. Jde především o Jordánsko,“ potvrdil ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Hermann.

Upozornil, že mezi uprchlíky je celá řada křesťanů, kteří trpí brutálním pronásledováním ze strany Islámského státu. Jedním z kritérií pro udělení azylu tak podle Hermanna může být i náboženství.

Syrské děti v uprchlickém táboře u tureckých hranic | Foto: Reuters

Proti automatickému a trvalému přesídlení prvních Syřanů se dnes vyjádřila ODS, podle ní by měli uprchlíci v Česku zůstat jen po dobu trvání nutné léčby. „V situaci, v níž se nachází celý Západní svět, si musíme jednoznačně říci, zda ono otevření bran dokořán není chybou,“ uvažuje poslankyně Miroslava Němcová.

Varovala zejména před problematickým sžíváním rozdílných kultur: „Je správné, aby Česká republika řekla – pomůžeme tam, kde hoří, budeme hasit požár spolu s vámi, poskytneme zdravotní péči. Ale potom zároveň s humanitární péčí budeme usilovat o to, aby se lidé mohli vrátit do svých domovů.“

Služby lékaře i psychologa

Uprchlíci by pravděpodobně zamířili do pobytového střediska v Kostelci nad Orlicí. Právě tam totiž můžou žít velké rodiny pohromadě.

„Přijdou do republiky a budou žádat o udělení mezinárodní ochrany. Potom projdou přijímacím střediskem a z přijímacího střediska nejspíše přijdou k nám, protože momentálním střediskem je právě Kostelec,“ říká vedoucí Ivana Vyhnálková.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí je teď 160 uprchlíků. Středisko navštívil reportér Ondřej Vaňura

V tuto chvíli žije v pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí 160 uprchlíků z různých zemí světa.

„Máme tady lidi třeba z Libérie, Dominikánské republiky, Senegalu, Kuby, Ukrajiny, Ruska,“ vypočítává Vyhnálková.

Uprchlíkům dokáží zajistit dokonalý servis včetně služeb lékaře nebo psychologa. Běženci mají ve středisku naprosto volný režim, dokonce si i sami vaří.

Určitá pravidla ale dodržovat musí, například nesmí přijít opilí. V kosteleckém středisku žijí pohromadě lidé různých kultur a náboženství. I proto tam občas vzniknou problémy.

„Nemohu říci, že by byly konflikty na denním pořádku, ale když si představíte, že pod jednou střechou žije tolik lidí tak různých národností. Není to časté. Větším problémem je alkohol,“ poznamenává Vyhnálková.

Česko by mohlo přijmout patnáct rodin křesťanských uprchlíků ze Sýrie

Číst článek

Syrské rodiny, které do Česka přijedou, si po pobytu v táboře budou hledat podnájem i práci. Nabídky na jejich ubytování už se objevily.

„Nepředpokládám, že bychom to organizovali my jako KDU-ČSL, ale v posledních dnech nám přišly maily, kde nám přímo konkrétní osoby nabízí, že jsou připraveny některé z těch rodin případně vzít přímo k sobě do domu a nabídnout jim dlouhodobý pobyt,“ přiblížil místopředseda strany Marian Jurečka.

Přesídlování syrských rodin do České republiky ale nebude otázka dní, spíš měsíců. Záležet bude na tom, jak dlouho bude trvat jejich výběr a prověřování, se kterým už ministerstvo zahraničí začalo.


Zvětšit mapu

Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, mkp, Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme