Pacienti v Kladrubech díky počítači procvičují mozek i ruce

14. leden 2015

V Rehabilitačním ústavu v Kladrubech testují tzv. virutální rehabilitaci. Má to být naděje pro tisíce lidí se získaným poškozením mozku po mozkové mrtvici nebo úrazech hlavy, kterých je u nás každý rok 90 tisíc. Cílem nové metody je potvrdit, že cvičení na počítači obnovuje nefunkční nervová spojení. Zlepšit má činnost rukou a také mozku. Program má být navíc dostupný pro všechny, aby ho mohli mít doma na počítači.

Tvůrce programu Vince Muckrey představil rehabilitačním pracovníkům i redaktorce Českého rozhlasu různé úrovně virtuálního cvičení. Jsou to například i karty, vkládání tvarů, kdy pacienti posilují nejenom to propojení mozku s rukou, ale také trénují mozek. „Na monitoru se v jednu chvíli objevila legrační opička, která jak jsem se dozvěděla, je součástí programu pro děti s autismem,“ popisuje redaktorka. „Ty děti nemívají problém s pohybem, ale s tělesným schématem a oni následně mají omezení pohybové funkce a nemají takovou pohybovou pestrost. Takže díky této opičce je cvičení pro děti zábavně motivující,“ dodává Pětioký.

Pracovník rehabilitace Jakub Pětioký vysvětluje postup rehabilitace pacientovi po mrtvičce.

Virtuální rehabilitace je v Česku také díky nadaci Regi base, která pomáhá válečným veteránům. Pomáhal ji založit Jiří Schams, který zůstal po misi v Afgánistánu na vozíku. Minulý týden ale zemřel. Jeho odkaz v pomoci druhým chce ale nadace zachovat.

autor: haj
Spustit audio