O vzniku geoparku v Ralsku se rozhodne na podzim. Už teď se ale připravují turistické trasy

14. leden 2015

Ralsko na Českolipsku by se mělo stát takzvaným geoparkem. Ten by měl do bývalého vojenského prostoru přilákat turisty. Vzniknout tam mají i okružní cesty pro pěší a cyklisty. O udělení titulu bude společnost Geopark Ralsko žádat na podzim tohoto roku.

Co všechno je ještě třeba udělat a co je hotové, aby bylo možné zažádat o titul geoparku, popisuje ředitelka společnosti Geopark Ralsko Lenka Mrázová.

„Prvním úkolem je vyznačení turistických stezek a geostezek. Jedna část je dobře značená. To je okolí Doks a Hradčanské stěny. Ta druhá, východní část geoparku, kde vlastně bývala střelnice a kde to bylo totálně uzavřený prostor, tam turistické cesty dneska nenajdete. Znamená to, že na jaře se musí začít značit a mělo by se to dodělat do konce roku.“

Na mapě si Lenka Mrázová vyznačila budoucí trasy pro pěší. Hledají trasy vhodné, zajímavé a prochází zajímavým přírodním prostředím jako je kaňon Zábrdky. Prochází kolem geologických zajímavostí, aby odpovídaly zaměření. Pěších tras bude několik desítek kilometrů.

Geopark Ralsko - jeden z hradčanských rybníků

„Je to zhruba 65 kilometrů. Možná to nebude konečné číslo a rozšíří se. Třeba napojením na Bělou pod Bezdězem, kterou tady v té mapě ještě nemám zakreslenou.“

V okolí Hradčan je viditelné značení cest. To udělaly Vojenské lesy. Jde o modrobílé a červenobílé značení, na které bude navazovat značení geoparkem.

„Odtud by měla vést propojka do Kuřívod a dál by to mělo pokračovat až na hrad Bezděz, zase na druhou stranu.“

Cesta přírodou, mimo trasy a vyšlapané cesty, připomíná cestu Skandinávií. Hradčanský rybník je pokrytý ledovou krustou. Pohled do okolí, rákosin i na samotnou hladinu je romantický. Spousta míst je daleko od lidí a hluku aut.

„Krajina částí opravdu připomíná Skandinávii, ale máme tady například i malé stolové hory, i velice zajímavé skalní útvary, jako jsou malé brány. Máme zmapovaných asi padesát velice zajímavých míst s nějakým geologicky významným jevem.“

Přestože by se Geopark Ralsko měl stát turistickou destinací, podle Lenky Mrázové by se tu měl zachovat klid jaký je tu dosud.

Spustit audio