Dnešním dětem chybí autorita a dobré vzory, říká učitelka nominovaná na Zlatého Ámose

14. leden 2015

Není úplně obvyklé, aby si ředitelka střední školy vyhlédla šikovného deváťáka z janovského sídliště, čtyři roky mu platila školné a pomohla mu dostat se na vysokou školu. Přesně to ale udělala Vladimíra Ilievová ze soukromé střední školy diplomacie a státní správy v Mostě. Také proto ji její žáci nominovali do ankety Zlatý Ámos.

35 let stála za katedrou. Přitom Vladimíra Ilievová učitelkou nikdy být nechtěla. „Hrozně moc jsem chtěla být lékařka. Můj tatínek mi říkal, abych koukala do budoucna, že ze mě bude jaderný fyzik. Tak to byl velký problém, tak se vybral nějaký kompromis a já studovala ekonomii.“

Jako inženýrku ekonomie jí v roce 1989 oslovil tehdejší ředitel mostecké průmyslovky, a tak začala její učitelská praxe.

A co podle ní dělá učitele dobrým? Přirozená autorita a taky obrovská míra pokory. Podotýká také, že v dnešní době dětem chybí vzory. Sama ve svém životě pár takových učitelů potkala.

„Chodila jsem na základní školu do Bečova u Mostu, tam byli učitelé manželé Čílovi. Asi mě něco naučili, řekla bych, že všechno to, co používám v rámci češtiny. Pak na gymnáziu paní třídní Kellnerová, s postupem času čím dál častěji vzpomínám na naší učitelku němčiny, paní Schönovou…“

Jak se připravovala na maturitu z fyziky? Poslechněte si celý rozhovor s Vladimírou Ilievovou z přiloženého záznamu…

Kdo se nakonec stane Zlatým Ámosem, to se dozvíme při slavnostním vyhlášení, které je spojeno s oslavou Dne učitelů na Kantorském bále v sobotu 28. března v Národním domě na Smíchově v Praze.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio