Elektromobily lákají výrobce. Mohou přispět i k rozvoji energie z obnovitelných zdrojů

Konkurenční boj na trhu elektromobilů se přiostřuje. S novými modely přichází další automobilky a ty tradiční oznamují plány na zvýšení produkce. Například známý americký výrobce Tesla Motors ohlásil ambiciózní plán, podle kterého chce do deseti let vyrábět několik milionů vozů ročně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektromobil "tankuje" logicky elektřinu

Elektromobil "tankuje" logicky elektřinu | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Tesla investuje do vývoje elektromobilů a jejich součástí obrovské peníze a chce stavět další továrny. I přes sebevědomé plány ale její akcie po zprávě o chystaném zvýšení výroby v následující dekádě oslabily.

To proto, že šéf firmy Elon Musk zároveň řekl, že podle jeho odhadů nebude Tesla do roku 2020 dosahovat standardně měřeného zisku. A přiznal, že loni prodali v Číně mnohem méně vozů, než počítali.

„Pokud se na akcie firmy podíváme jako na potenciální akviziční cíl z pohledu současných hlavních světových automobilek, tak svou hodnotu bezesporu mají,“ míní však akciový analytik České spořitelny Martin Krajhanzl.

Auta s potenciálem

Do elektromobilů se pouští i další výrobci. Například tento týden představila svůj koncept největší americká automobilka General Motors. Na trh chce hotový elektromobil uvést v roce 2017, stát by měl v přepočtu asi 720 tisíc korun. Ujet by měl asi 320 kilometrů na jedno nabití.

„Slabým místem elektromobilů je v současnosti především kapacita a cena baterií, což se právě Tesla snaží vyřešit projektem giga továrny, kterou v Americe plánuje se společností Panasonic,“ říká k tomu Krajhanzl.

Navzdory nízkým cenám ropy považuje koncept elektromobility za skutečně zajímavý. „Velmi dobré modely současně nabízí také Honda nebo BMW,“ dodává.

Navíc právě automobilky mohou přispět k většímu pokroku v energetice obnovitelných zdrojů. Zejména vývojem akumulátorů.

„Jestliže energetika řeší, jakým způsobem uchovávat energii, tak akumulátory elektromobilů mohou být jedním takovým rozptýleným úložištěm, kam lze i mimo špičku energii ukládat,“ všímá si například analytik BHSecurities Petr Hlinomaz.

Jitka Hanžlová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme