Evropská komise požaduje po Česku doplnění služebního zákona

Evropská komise po Česku požaduje přijetí vyhlášek, které doplní služební zákon. Doprovodné předpisy jsou podmínkou pro schválení operačních programů, které upřesňují čerpání peněz na roky 2014 až 2020. V Senátu o tom dnes informovala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrozí novému předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudovi Junckerovi pád?

Hrozí novému předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudovi Junckerovi pád? | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je pro eurokomisaře podstatný zejména předpis, na základě kterého budou úředníci placeni.

Odměňování nesmí zůstat důležitým prostředkem politického vlivu. Na těchto pravidlech se česká ministerstva ale zatím neshodla.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek vyjádřil přesvědčení, že ne vždy komise postupuje vůči členským zemím tak razantně. Vláda podle něj věc nebere na lehkou váhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská komise žádá po Česku doplnění služebního zákona. Problém přiblížil Pavel Franc, programový ředitel organizace Frank Bold

Politici si mysleli, že opět oblbnou Evropskou komisi tak, jak jsou zvyklí, hodnotí situaci Pavel Franc, programový ředitel protikorupční organizace Frank Bold, která je součástí iniciativy Rekonstrukce státu.

„Evropská komise od začátku říká, že služební zákon se rovná odpolitizování státní správy. Politici si naivně mysleli, že když schválí služební zákon, který ve skutečnosti k odpolitizování nepovede, tak to komisi bude stačit,“ upozorňuje Franc.

Podle něj si politici ve služebním zákoně zajistili řadu způsobů, jak mohou úředníky politicky ovlivňovat.

„Ve výhradách Evropské komise zaznívají i výtky k výběrovým řízením. Odměňování je pouze jedním z nástrojů. Může toho být více, nezjednodušoval bych to pouze na otázku odměňování,“ dodává Franc.

Služební zákon je sice účinný od ledna letošního roku, ale u Ústavního soudu ho napadl prezident Miloš Zeman. Podle něj schvalovací proces zákona odporoval ústavním principům. Několikrát také kritizoval vznik funkcí takzvaných politických náměstků.

Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme