Úředníci radili firmám ve Vrběticích, jak žádat o náhradu škod

V souvislosti s výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku mohou lidé zatím žádat jen o náhradu škody způsobené při zásahu policistů, vojáků či hasičů nebo kvůli evakuaci. Zaznělo to na dnešním setkání poškozených firem se zástupci ministerstva obrany a kraje ve Vlachovicích. Škodu způsobenou přímo výbuchem budou lidé moci vymáhat, až se podaří určit, kdo je za explozi zodpovědný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní zóna u Vrbětic

Bezpečnostní zóna u Vrbětic | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

O obavách z vysokých škod dnes mluvili hlavně majitelé lesů. Jejich pozemky nebo pozemky, na kterých hospodaří, jsou v uzavřené oblasti. Nemohou tak spočítat škody, ani pracovat.

A podle Roberta Psoty z Valašskokloboucké lesní společnosti klesla i hodnota pozemků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak mohou firmy žádat o odškodnění v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, se zajímala redaktorka Andrea Karatinová

„Možná polovička, možná 80 procent se dá vyčistit, ale jsou místa, kam ten pyrotechnik není schopný vejít,“ řekl Psota. „To je zavřít a nikoho tam nepustit a počkat, až to za 100 let zmizí,“ dodal.

Podnikatelé dnes poukazovali také na ušlý zisk a neuskutečněné obchody. Podle Františka Vakulčíka – majitele kovovýroby, která pět dnů kvůli evakuaci nemohla vyrábět – se však třeba očekávané rady, jak vypočítat ušlý zisk, od úředníků nedočkali.

„Já když budu s prominutím vyčuraný, tak já si ten ušlý zisk vyčíslím třikrát tolik, ale to mě musí někdo zkontrolovat,“ podotkl.

Jak získat zpět ušlý zisk chtěl zjistit i Štefan Ondruš majitel nedaleké kalírny a pekárny. I v jeho firmě museli dvakrát nedobrovolně zastavit výrobu.

Na dotazy asi 40 zástupců firem odpovídal vedoucí poradců ministra obrany Bohuslav Dvořák. Ten upozornil firmy, že nyní budou moci uplatňovat jen náhrady škod, které vznikly při zásahu, nebo ty které souvisejí s nařízenou evakuací.

„Pak je tady druhá skupina škod, které jsou v příčinné souvislosti se samotným výbuchem, a tam se musí postupovat jiným způsobem. Tam jde o to, že ten, kdo je pojištěný, to musí požadovat po pojišťovně a potom jsou tyto škody vyžadovány až přímo od viníka,“ uvedl Dvořák.

Podle něj je nyní důležité, aby firmy podaly žádosti i přesto, že třeba nedokážou přesně vyčíslit škodu. A to do půl roku. V některých příkladech, kraj může prodloužit dobu až na pět let.

Vrbětice - muniční sklad | Foto: Český rozhlas

Andrea Kratinová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme