Krakovská prokuratura vyslechla režiséra Polanského

Známý režisér Roman Polanski vypovídal na krakovské prokuratuře. Důvodem je americká žádost o jeho vydání do Spojených států. Prokuratura v Los Angeles známého filmaře stíhá už skoro 40 let kvůli pohlavnímu styku s nezletilou dívkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Roman Polanski

Režisér Roman Polanski | Zdroj: Reuters

Roman Polanski podal vysvětlení, potvrdila médiím stručně mluvčí krakovské prokuratury Boguslava Marcinovská. Jeho případ už brzy prokuratura předá okresnímu soudu.

Jestli Polanského do Spojených států nevydá, bude to konečné rozhodnutí.

Režisér Roman Polanski se k sexu s nezletilou Američankou v roce 1977 na radu svých právníků přiznal a před soudem sám řekl, že je vinen, protože doufal, že dostane maximálně podmínku. Potom se ale doslechl, že by měl jít do vězení, a před vynesením rozsudku utekl do Evropy.

Kdyby ale naopak americké žádosti vyhověl, bude o Polanského vydání do Ameriky rozhodovat ještě ministerstvo spravedlnosti.

Za uplynulý čtvrtrok době dostalo Polsko už dvě žádosti o vydání režiséra Romana Polanského do Spojených států.

První žádost o vydání režiséra dorazila do Polska v říjnu, když se Polanski nečekaně objevil před televizními kamerami na otevření nového židovského muzea ve Varšavě. Druhá žádost pak dorazila zhruba před týdnem.

Podle polského práva je Polanského trestný čin z roku 1977 promlčený, v Kalifornii je ale nepromlčitelný a tamní justice odmítá vyhovět žádosti Polanského právníků, aby případ uzavřela, přestože zneužitá žena prý Polanskému později odpustila a za režiséra se přimlouvají celebrity i politici.

Slavný režisér se nyní zdržuje v Polsku, kde by chtěl natočit velkofilm o Dreyfusově aféře.

Vít Pohanka, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme