Některá bruselská knihkupectví prodávající magazín Charlie Hebdo dostala výhružné dopisy

Neznámý autor poslal výhružné dopisy čtyřem knihkupectvím, která v Bruselu prodávají týdeník Charlie Hebdo. V dopise hrozí trestem za to, že obchody nabízejí časopis, který podle něj svými karikaturami uráží islám. Knihkupectví proto hlídají ozbrojení policisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většina belgických vydání plátku Charlie Hebdo už lidí vykoupili či rezervovali

Většina belgických vydání plátku Charlie Hebdo už lidí vykoupili či rezervovali | Zdroj: Reuters

Knihkupec z bruselské čtvrti Jette říká, že výhružný dopis našel ráno ve schránce. Policie proto zkoumá záběry pouličních bezpečnostních kamer, které by mohly autora dopisu odhalit.

Číslo s další karikaturou proroka Mohameda vyšlo přesně týden poté, kdy islámští radikálové redakci časopisu částečně vyvraždili. Mnozí muslimové obviňují list z urážení proroka, jehož zpodobování v jakékoli formě islám zapovídá. Koupí nového čísla lidé podle komentářů vyjadřují solidaritu s redakcí.

V Belgii se prodává 40 tisíc výtisků časopisu Charlie Hebdo. Většinu z nich už lidé koupili nebo zarezervovali.

Časopis Charlie Hebdo vyjde i v Česku. Dovozce a distributor zahraničního tisku CZ Press očekává, že první výtisky přijdou na stánky na začátku příštího týdne. Zákazníci, kteří si titul objednali, ho obdrží doporučeně poštou.

Zarezervované výtisky nejnovějšího vydání plátku Charlie Hebdo | Foto: Reuters

ČTK, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme