Povodním na Klabavě má zabránit vodní nádrž Amerika

15. leden 2015

Řeka Klabava potrápí obce na Rokycansku několikrát do roka. Opatření proti povodním připravuje Plzeňský kraj ve spolupráci s Povodím Vltavy i s obcemi, kterými řeka protéká. Jedním z těchto opatření je i stavba vodního díla v Brdech.

Nádrž má vzniknout na území vojenského újezdu Brdy, na horním toku Padrťského potoka. Ministerstvo obrany se ke stavbě staví zamítavě, podle plzeňského hejtmana Václava Šlajse se tato žádost po zrušení újezdu, který ve středu schválil Senát, určitě přehodnotí. „Budování nádrže, ať již v malém nebo velkém rozsahu, se určitě nevzdáme. Klabava je nejrychleji rostoucí řekou v Plzeňském kraji, bez nádrže budou všechna další opatření proti povodním neefektivní,“ řekl Šlajs. To potvrzuje i ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. „Jistě existují i jiné způsoby ochrany, například zkapacitnění koryt, ohrazování a podobně. Ale vzhledem k morfologii brdského území je alfou i omegou všech opatření přehrada Amerika. Část vody se zkrátka musí akumulovat už v této lokalitě,“ vysvětlil Kubala.

Proti stavbě vodního díla jsou také ochránci přírody. „Ohrožení je vzácný druh motýla a také rak kamenáč,“ informoval Šlajs, podle kterého je ale přednější ochrana lidí a obcí. Podbrdské obce na řece Klabavě mají velké problémy už po několika dnech deště. V posledních letech byly vodou z přívalových dešťů postiženy Strašice, Dobřív, Mirošov, Hrádek, Kamenný Újezd, Rokycany a obec Klabava.

Podle strašického starosty Jiřího Hahnera je ale stavba přehrady v Brdech nereálná. Jednalo by se o obrovské investice a nepřiměřené zásahy do krajiny. Investorem má být Povodí Vltavy. „Jednalo by se o stovky milionů korun,“ sdělil Petr Kubala. „Vloni se mluvilo o částce 750 milionů korun,“ upřesňuje geolog Martin Lang. Ten se shoduje s Hahnerem. „Přehrady a velkokapacitní poldry nic neřeší. Znamenaly by jen masivní a necitlivý zásah nejen do krajiny, ale i do vodního hospodářství, na čemž by vydělaly jen stavební firmy,“ řekl Lang.

Řešením bez dramatických finančních nákladů je podle něho vhodné lesní a zemědělské hospodaření. Ke staré těžbě dřeva se asi úplně vrátit nejde. Těžká technika se ale dá užívat s rozumem, u svážných cest se musí budovat návratová koryta z příkopů do lesa,“ shrnuje Martin Lang.

Vojenský újezd Brdy
autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio