Cenu zákroku u veterináře si vždy dohodněte předem, předejdete problémům

13. leden 2015
Žurnál servis

Žurnál servis tentokrát probírá případ posluchačky, kterou zaskočila částka účtovaná za ošetření u veterináře. Péče o chrup její kočky stála víc, než má lékařka uvedeno v ceníku. Proto jsme se s prezidentem Komory veterinárních lékařů ČR Karlem Danielem bavili o tom, jak by měla vypadat informace o ceně veterinárních zákroků.

Podle Daniela to není nijak výjimečná situace – k nedorozuměním mezi veterinářem a majiteli samozřejmě dochází.


Cena veterinárních léčebných a preventivních zákroků je vždy cena smluvní a zpravidla se skládá z ceny výkonu – tedy zákroku, použitého materiálu včetně ceny léčiv a cestovného, pokud je služba prováděna mimo pravidelnou provozovnu.

„Bylo by výborné, kdyby veterinární lékař vždy mohl dohodnout smluvní cenu předem. Ne vždy je to však možné, zvířata reagují individuálně například na anestetika, při operačních zákrocích se mohou objevit neočekávané komplikace a podobně,“ vysvětluje prezident.

Posluchačka, která měla problém s vysokou cenou zákroku, byla překvapena především tím, že jí k ceně zákroku byly navíc připočítány náklady za materiál a podobně, které v ceníku vůbec nebyly uvedeny.

„Informační ceníky veterinárních pracovišť mohou obsahovat ceny za činnosti, odhad kompletní ceny požadovaného zákroku, a zvlášť ceny běžně používaných léčiv; vždy by však zákazník měl mít možnost porozumět tomu, co všechno jednotlivé položky v ceníku zahrnují,“ vysvětluje Daniel.

Pokud chce majitel zvířete předejít rozčarování, které zažila naše posluchačka, měl by se s veterinářem dohodnout vždycky předem, kolik zákrok může stát.


Majitel zvířete by si měl předem sám pro sebe stanovit s chladnou hlavou nějaký finanční limit nebo hranici, kterou je ochoten a schopen na péči o svého čtyřnohého kamaráda vynaložit.

„Především se domluvit na toleranci, v níž se může cena pohybovat – hlavně o hranici této tolerance, kdy už by měl veterinář požádat zákazníka o souhlas při nutnosti cenu změnit,“ doporučuje prezident.

Je třeba si uvědomit, že veterináři už dnes umějí provádět celou řadu výkonů na úrovni srovnatelné s humánní medicínou, jejichž cena je dosti vysoká: u některých zákroků může jít o desetitisíce korun. Je proto dobré rozmyslet si už doma, před odchodem k lékaři, jaké léčebné náklady jsou pro nás v případě závažnějších problémů akceptovatelné.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio